Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 11. szám, (2001.03.15. (2001-03-15)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Idus)

Ha én most, március idusa előtt közintézmény volnék, rögtön elküldetnék az ipari alpinistákért meg a takarítóbrigádért, hozzanak jó köteleket meg szidolt, lesz egy napi munkájuk, kerül, amibe kerül. Közben a bérelszámolási osztály menyecskéit elszalajtanám a vegyesbe, hozzanak cérnát, selymet, zsinórt meg ami kell, álljanak neki varrni, indítsák be a mosógépet, minden munkát tegyenek gyorsan félre.

Publicisztika

Publicisztika

Nem, nem, soha

Nyolc zámolyi roma egy héttel ezelőtt menekültstátust kapott Franciaországtól. A lépést nyugati emberjogi szervezetek történelmi jelentőségűnek nevezték, mivel szerintük az Európai Unió egyik csúcsállama ezzel hivatalosan is elismerte azt, hogy a csatlakozásra legesélyesebbek közé sorolt Magyarország nem képes garantálni valamennyi állampolgárának a biztonságát. Vagyis hogy a helyzet még ennél is súlyosabb: a magyar állam nem képes szavatolni maradéktalanul egy etnikai kisebbség tagjainak a biztonságát.

Publicisztika

Leterített Tibet

Mára elég nyilvánvaló lett, hogy sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem fog arcoskodni a világ legnagyobb piacával és termelőjével, hogy ugyan vonuljon már ki Tibetből, mert különben visszafordítják a tornacipő-szállítmányokat, és direkt magyar éttermekbe fognak járni Thaiföldön, amíg a dalai lámát vissza nem helyezik hivatalába.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

MAGYAR SZOBOR 2001Szobrászaton innen és túl címmel folytatódik a Műcsarnok és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete művészeti ágak szerint szervezett, közös millenniumi kiállítássorozata. Az Orosz Péter és Petrányi Zsolt kurátorok által rendezett tárlaton mintegy 150 meghívott és 160 pályázat alapján kiválasztott művész mutatja be alkotásait.

Belpol

Cyber hírek

A Vivendi is beszállhat a NapsterbeA Vivendi Universal azt fontolgatja, hogy beszáll a Napsterbe - értesült hétfőn a Reuters. Az öt nagy lemezkiadó közé tartozó Universal, amely tavaly nyáron került a Vivendi tulajdonába, a Sonyval közös digitális zenei vállalkozása, a Duet sikerén felbátorodva szeretne a fájlcserélő szolgáltatásba fektetni.

Belpol

Árvíz a Beregben: A védelem gátjai

Az 1998-as árvízről még jobbára olyan riportokat lehetett (és kellett) írni, melyek a - jobbára helyi - véderők hősiességét domborították ki: az önfeláldozó zsákpakolást, a gátak megtámasztását, a virrasztást a töltéseken meg az országos szolidaritást. E beszámolókat aztán a víz felett vett győzelem hitelesítette. Idén ilyen jelentést közreadni nem áll módunkban. A múlt hét elején a Felső-Tiszán szinte egyik pillanatról a másikra hat és fél méternyi víz jelent meg (ez a normális vízállás felett értendő). A töltés Tarpánál körülbelül hat méter magas. Itt nem lehetett nyerni.

Belpol

A gátépítés alternatívái: Két árvíz között

A vízügyi kormányzat hihetetlen mennyiségű pénz felhasználásával egyre szűkebb és egyre magasabb helyen akarja levezetni a folyók vizét, amivel csak tovább növeli az árhullámok kockázatát. Ezzel szemben az alternatív árvízvédelemnek egyre több pártolója van, mert ezzel számos mezőgazdasági, erdőművelési, természetvédelmi és turisztikai gond is megoldódna.

Belpol

Kisgazda operett: Az elnök volt emberei

a saját pártjának - ismerte be a függetlenek közé átült Lányi Zsolt, az egyetlen az 1945-ös kisgazdák közül, aki egészen a legutóbbi időkig kitartott a pártelnök mellett. Mára a vidéki tagság, a megyei kisgazda elnökök és a frakció nagy része eljutott a felismerésig: Torgyánnal nem megy tovább. Az elnök eltávolítása

Belpol

Kizárnák Gyula polgármesterét a Fideszből: Végzetes vonzerő

Szelezsán Róbert ügyvéd, a gyulai Fidesz-csoport vezetője - egyúttal a városházi testület tagja is - a február 19-i önkormányzati ülés után tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján élésen bírálta Dancs Lászlót. Többek között kijelentette: az azonos értékeket valló képviselőknek nem sikerült stabil jobboldali többséget létrehozni, amely garanciája lehetne a kiszámítható testületi munkának és a település fejlődésének. Kifogásolta azt is, hogy többszöri javaslatuk ellenére a fontosabb döntések előtt Dancs nem kezdeményezett egyeztetéseket az őt támogató pártok képviselőivel. Szelezsán megjegyezte: ezek sorra felvetik a polgármester felelősségét. A bíráló nemcsak a gyulai Fidesz-alapszervezet elnöke, hanem a megyei szervezet alelnöke is, továbbá a megyei közgyűlés elnökének és a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettesének, Domokos Lászlónak is hű szövetségese.

Külpol

Külpol

Kína: Édes-savanyú gazdaság

Apártvezetői, emellett előreláthatólag az államfői posztnak is Hu Csin-tao a legfőbb várományosa. A mostani hatalmasok, akik a Politikai Bizottság Állandó Bizottságában, az ország legmagasabb rangú grémiumában ülnek, már évekkel ezelőtt kiszemelték erre a célra, úgyhogy neki nem maradt más dolga, mint viszonylag keveset hallatni magáról, ily módon tartva össze a személye körül kialakult konszenzust. A legjelentősebb fellépése az volt, amikor 1999 májusában ő fogalmazta meg, hogy Peking hivatalosan támogatja az országszerte zajló tüntetéseket a belgrádi kínai nagykövetség NATO-bombázása miatt. Delikát dolog az ilyesmi Kínában - általában a rendszer céljaival megegyező tömeges érzelemkitöréseknek is útját szokták állni, hiszen sosem lehet tudni, hová fajul,

Zene

Zene

Bódi László Cipő (1965–2013)

47 éves korában meghalt Bódi László, vagyis Cipő, a Republic énekese. A Narancs egyszer készített vele interjút: akkor, 2001-ben népszerűségről, szakmáról, slágerekről, valamint a popzene és a politika viszonyáról is beszélgettünk vele.

Zene

Film: Karamellbedobás (Lasse Hallström: Csokoládé)

Egy adag somlói galuska pillanatok alatt fel tudja dúlni a közérzetet, erre egy kovászos uborka sose volna képes. Bár a főtt tésztán és a nyers kolbászon is minden alkalommal van mit megbánni, merem állítani: édességgel történik legtöbbször, hogy akaratunk ellenére tesszük magunkévá. Nincs az a kis mennyiség, ami ne volna túl sok valós szükségletünkhöz képest - itt pszichés tapasztaláson kívül táplálkozástudományi tényekre is hivatkozhatnék -, és nincs az a nagy, ami elégségesnek tűnne a vágy ellentételezésére. Az édes a legkevésbé rafinált csábító a négy alapíz közül, közönséges és erőszakos. Ezenkívül diszkriminatív is. Nincsenek önálló üzletek, melyek kizárólag savanyú, keserű vagy sós ennivalókat árusítanának. A cukrászdákban viszont épp csak megtűrik a sajtos masnit és a kávét, talán azok kedvéért, akik a küszöb átlépése után is képesek megőrizni emberi tartásukat. Az utóbb említett sem igazi kivétel, a többség úgyis addig mesterkedik, amíg abból is édességet csinál.

Zene

Lemez: A hangok Eötvöse (Eötvös Péter: Vocal Works)

"Akkor hát mi a zeneszerzés célja? Természetesen az ember nem célokkal, hanem hangokkal foglalkozik. De a válasz paradox is lehet: egy célelvű céltalanság vagy egy céltalan játék a cél. Noha e játék az élet igenlése. Nem azzal kísérletezik, hogy rendet teremtsen a káoszból, nem is a teremtés jobbítására sarkall, hanem ráébreszt az életünkre, amely nagyon szép,

Zene

Elemi vonzerő (Eleni Mandell: Wishbone; Thrill)

Nem kell szégyellni, ha nem ismerős - szégyelljék magukat a nagy lemezkiadók, amelyeknél megfordult, és amelyeknek mindmáig nem volt sürgős leszerződtetniük. Pedig büszkék lehettek volna, ha náluk mutatkozik be Eleni (ejtsd: eléjni) Mandell. Ehelyett első albumát (Wishbone) saját maga jelentette meg Mr. Charles Records címkével 1998-ban, a másodikat (Thrill) pedig a Space Baby nevű független 2000-ben. Én se tudnék róla semmit, ha tavaly ősszel feladatul nem kapok egy Tom Waits-dalokat feldolgozó lemezt (New Coat Of Paint, Manifesto Records, MCD-import), ahol ő is kezelésbe vett egyet (Muriel, a Foreign Affairs albumról). Ekkor nyomot fogtam.

Zene

Töltsön egy temetkezési és menyegzői órát Bregovictyal

Hol volt, hol nem volt a valamikori Jugoszláviában, valamikor a hetvenes évek közepétől egy rockzenekar, Bijelo Dugme nevű. Esztétikai értékeit sokan vitatják azóta is, mindenesetre tény, hogy ügyesen sáfárkodott a bosnyák motívumokkal, és hallatlanul csípte a nép. A gitárosát pedig úgy hívták, hogy Goran Bregovic, szerb és horvát szülők gyermekeként.

Zene

Lemez: Szekérrel Bécsbe (dZihan § Kamien: Refreaked)

Egyet kell értenünk miniszterelnökünkkel: itt az ideje, hogy számot vessünk, mivel is tartozunk osztrák szomszédainknak. Persze a kuruc hagyomány szerint csak ólommal és hideg vassal: ugye eb ura fakó, Ugocsa non coronat, lánc csörög, haló hörög, kérjük kedves szélsőnegyvennyolcas magyar vendégeinket, hogy lopás közben is tartsanak mértéket. Pedig, lelkünkre, leszámolhatnánk már balhiteinkkel: majdhogynem tűrhetetlen, hogy véreinknek Ausztriáról folyton csak Trajcigfricig és a papírötvenes hátoldala jusson az eszükbe (esetleg mindez még Billa-szatyorral és Gorenjével súlyosbítva). Pedig valaha még együtt nyomult kart karba öltve Vak Bottyán, a süket Beethoven és a néma levente, azután összeomlott minden, és mi itt maradtunk árván, hülyén, ostobán vigyorogva és egymásra mutogatva. Ha más már nem is jutna eszünkbe szomszédainkról, azt azért jó tudnunk, hogy a tuti majdnem mindig a labancok felől érkezett hozzánk, s itt elég csak a zenére gondolnunk. Hogy ne is menjünk messzire: az osztrákok legutóbb éppen a múlt évszázad kilencvenes éveiben mutatták meg a világnak, hol is lakott ifj. és id. Johann Strauss: A Kruder & Dorfmeister kettős vezette cs. kir. invázió előtt megfeküdtek az irigy ny.-európaiak, sőt még a sovén britek is, s azóta a világ legalábbis elfogadni látszik, hogy a legfinomabb zenéket megint csak Bécsben gyártják.

Könyv
Film

Film

Kafaq: "Dekk"

Hidd el, addig jó, míg dolgoddal dekkolnod kell, addig - és itt most szó sincs főbenjáró vagy akár csak járó vétkekről sem; mindenkinek jár valamennyi vétek (lehetősége), ezekről... de fejezzük be: addig jó. Addig biztonságban vagy, mert dekkolni, nem főben járó dolgokban (legföljebb lábfőben), ügyesen lehet. Eltitkolni az istenség elől például, hogy rég tönkrement a csuklód, ám ettől rekordsebességgel tudsz gépírni. Egy tönkrement csuklóval? Ezt kérdezné az istenség. És nagyon rossz felé folytatódnának a dolgok, mit: folytatódna dolgod. És bedöglene, megfeneklene, kátyúba jutna, eljárásokkal végződne, kedved szegődne effélék révén.

Tudomány

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Nyest

akik a szovjet kivonuláskor vásároltak az Ecserin éjjellátó távcsövet. A nyest éjszakai ragadozó, kifinomult látással és hallással. Legtöbbször csak annyit látunk belőle, hogy jellegzetes, bukdácsoló mozgásával átszalad a mellékutcát bizonytalanul bevilágító lámpa hideg derengésében.

Sport