Kutatási eredmények mondják ki, hogy ott szavaznak többen a Fideszre, ahol több a közmunkás

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Belpol

2014-es választásokon akár 5-6 mandátumot is hozhatott a Fidesznek a közmunka, azaz akár ezen múlhatott a kétharmad.

Közgazdászok vizsgálták meg a közmunka és a Fidesz támogatottságának összefüggését - számol be a Telex

A vizsgálat szerint miél több egy faluban a közmunkás, annál többen szavaznak a Fideszre. Hozzáteszik azonban, ez nem azért van, mert az emberek szeretik a közmunkát, hanem egyszerűen félnek, hogy még ezt a megélhetésüket is elveszíthetik. A Telex megfogalmazása szerint egyes kistelepüléseken, ahol a közmunkán kívül nem nagyon van más munkalehetőség, szinte "feudális viszonyok uralkodnak", a közmunkások kiszolgáltatottak a településvezetőnek, így "a közmunka ígéretével vagy éppen az elvételével való fenyegetéssel érik el, hogy a megfelelő helyre szavazzanak".

A szóban forgó jelenleg kutatást az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (KRTK) kutatója, Reizer Balázs és munkatársai végezték el, keretében pedig azt vizsgálták, hogyan függ össze a közmunka és a Fidesz támogatottsága.

A vizsgálat eredményeként azt kapták, hogy

a közmunka növeli a Fidesz országgyűlési és önkormányzati választásokon elért eredményeit, vagyis minél több a közmunka egy településen, annál többen szavaznak rájuk.

Ezek után nem meglepő az sem, hogy azokban a billegő választókerületekben lévő (tízezer fősnél kisebb) településeken találtak több közmunkást, ahol a Fidesznek több szavazarta volt szüksége a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választások előtt. Szám szerint ez azt jelenti: azokban a falvakban, ahol átlagosan egy százalékponttal nagyobb volt a közmunkások aránya, más településekhez képest, ott 0,2 százalékponttal nőtt a Fideszre, és 0,3 százalékponttal a regnáló polgármesterekre leadott szavazatok aránya.

Konzervatív becslések alapján mindebből arra lehet következtetni, hogy 

 2014-es parlamenti választásokon 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka.

A kutatók számolása szerint tehát a közmunka nélkül nem lehett volna meg a Fidesznek a kétharmados többség.

A cikk emlékeztet, hogy bár más csökkent a számuk, de így is is jelentős számú réteget képeznek a közfoglalkoztatottak: a KSH júliusi adatai szerint ugyan már csak közel 84 ezer embert foglalkoztattak ebben a formában, 2017-ben viszont még 190 ezerhez közelített ez a szám, a közmunkaprogram felpörgetésekor pedig a 200 ezret is meghaladta.

Négy év után idén márciusban emelte először - néhány ezer forinttal - emelte a kormány a közmunkások bérét.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk