L. Simon és barátai megközelítették a másfél milliárd forintot

  • Hamvay Péter
  • 2015. december 21.

Belpol

A Nemzeti Együttműködés kormányának egyik legsikeresebb politikusa folyton a barátainak és saját magának csorgatja a közpénzt. Egy súlyos karrier állomásainak pontjai.

L. Simon László a Nemzeti Együttműködés kormányának egyik legsikeresebb politikusa. Ha időről időre főnökeinek, Balog Zoltánnak és Lázár Jánosnak elege is lesz már az ügyeiből, ő a miniszterelnök segítségével mindig a talpára esik.

L. Simon László

L. Simon László

 

És szerencsére vannak barátai Orbán Viktoron kívül is, akikre mindig számíthat, és akik szintén számíthatnak rá. Az általa sokáig vezetett NKA, vagy a Velencei-tó és Térsége Fejlesztési Tanács pályázatán gyakran nyertek közvetlen barátai, munkatársai, így kommunikációs vezetője, Bajnai Zsolt, vagy a kabinetfőnöke, Hornyák Tibor, illetve a hozzá kapcsolódó üzleti kör: a Shortcut, az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány és cége, vagy az YCP Communications.

Barátai ott ülnek, ültek a pénzosztó helyeken. Hornyák Tibor irányította sokáig a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványt, aminek pályázataira gyakran meghívta saját üzleti körét is. Sárváry István egyebek mellett a Szabad Művelődési Alapítványt irányítja, melynek cége az MMA-tól kap megbízást. Ha a kekeckedő sajtó L. Simon  szemére hányja, hogy barátai túlságosan sok megbízást kapnak általa, akkor ezt a frappáns választ adja: „olyan cégeket akartunk meghívni, akikről nem kell hosszasan referenciákat begyűjteni. Ez pedig valóban csak az ismerősi körünkből volt lehetséges.”

Alább felsoroljuk legsikeresebb projektjeit: összesen csaknem 1,4 milliárd forint  jött ki, nagyvonalúan nem számolva egy majd egymilliárdos út építését, amely L. Simon borászatához vezet, és még néhány nehezen forintosítható projektet, például szomszédja, pályázatírója sikereit az állami földek megszerzésében, vagy  azt, hogy mennyivel olcsóbb rabokkal dolgoztatni, mint napszámost fogadni.

2012: szerény kezdetek

2010-2015: L. Simon és felesége mezőgazdasági vállalkozásai 160 millió forint (csak 2015-ben 80 millió) agrártámogatást zsebeltek be.

2012. június- 2014 május: Egy nappal azután, hogy kinevezték kulturális államtitkárnak, saját maga nyújtotta be azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tette, hogy továbbra is ő vezethesse a Nemzeti Kulturális Alapot immár alelnökként. Ezzel havi 800 ezer forintos mellékjövedelemre tett szert, ami 2014 májusi távozásáig kb. 18,4 millió forintot adott ki.

2012. június: Gazdaságában a cigánymeggy-betakarításban a Baracskai Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjei segédkeztek: nem derült ki, hogy mennyit fizetett a munkáért, és hogyan nyerte el az együttműködést.

2012. november L. Simon szomszédja, Dörömbözi József 66 hektárnyi szántót nyert Seregélyesen az állami földpályázatokon.

2012. december – 2013 szeptember: Az L. Simonhoz és köréhez közel álló Örökség Kultúrpolitikai Intézetnek az általa vezetett NKA három részletben összesen 133,5 millió forintot adott egy később durván bebukott matricagyűjtő játékra. 2014-ben, amikor már (ha máshonnan nem, cikkünkből) látszott a játék kudarca, az NKA további 46 millió forinttal megtoldotta az ÖKI projektjét.

2013: a holokauszt és a biznisz

2013. február-2015 november: Államtitkárként saját embereivel tölti fel a Szabad Művelődési Alapítványt. Az egyik kurátor leghűségesebb fegyvertársa, Sárváry István lett, aki később helyettes államtitkára, jelenleg pedig a Forster Központ vezetője. A másik tag, Kazai Viktor az L. Simon által alapított Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumi elnöke lett. Az alapítvány cége az MMA-tól tavaly 116 millió, idén pedig 68 millió forintot kapott bérleti díjként, majd két, összesen 15,8 milliós megbízást is kaptak.

2013. augusztus: a Velencei-tó Térségi Fejlesztési Tanács meghívásos kommunikációs tenderén nyert az L. Simon kabinetfőnöke, Hornyák Tibor egykori üzlettársa, Kisfalvi Gábor résztulajdonában lévő és általa ügyvezetett Shortcut Communications Kft. 9,4 millió forintot. A Shortcut más állami szereplőktől további 66 millió forintot nyert.

2013 L. Simon kommunikációs vezetője, Bajnai Zsolt Picasso Média Kft. nevű cége az L. Simon alelnöksége alatt működő NKA-tól elnyerte a mecénás szervezet  jubileumi kiadványának megírását és nyomdai előkészítését: 6, 7 millió  forintért. A Kortárs Média Kft. - mely az L. Simon kabinetfőnöke által vezetett Magyar Alkotóművészeti Alapítvánnyal adott ki internetes lapot -  ugyanezen kiadvány nyomdai kivitelezését kapta meg az NKA-tól 17 millióért.

2013 vége: A Kisfalvi Gábor által képviselt Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány résztulajdonában lévő U-Group Kft. nem sokkal alapítását követően 25 millió forint támogatást kapott a holokauszt-emlékév szintén L. Simon felügyelte civil keretéből Radnóti-versek rappelésére és 11 milliót Kenessey Gyula főszolgabíró emlékhelyének létrehozására. Maga az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány 13 milliót nyert ugyanebből az alapból egy 4 tablóból álló vándorkiállításra. A civil alapból a Kortárs Média Kft. is részesült 36 millió forint támogatásban két Radnóti Miklósról szóló dokumentumfilm forgatására.

Odahajol

Odahajol

Fotó: MTI

 

2014: végre mindenki jól jár

2014 február: A korábban L. Simon vállalkozása, a Ráció Kiadó által megjelentetett Szépirodalmi Figyelő című lapot kiadó, hasonló nevű alapítvány az NKA Szépirodalmi Kollégiumától 6,5 millió forintot kapott.

2014 márciustól év végéig: L. Simon kabinetfőnöke, Hornyák Tibor az általa vezetett Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) pályázatára egyik ismerőse, Bondár Péter YCP Communications nevű cégét hívta meg, amely 23,6 millió forintot nyert a versenytárs nélküli versenyben. A Shortcut Communications Kft. ugyanígy kapott egy 24,4 millió forintos megbízást. A Kortárs Média Kft. is meghívásos pályázaton, egyetlen indulóként jutott hozzá 23,89 millió forinthoz.

2014. március: Az  NKA miniszteri keretéből készíthette el az L. Simon közeli munkatársa által alapított Zsongó Bárka Egyesület a korábban L. Simon által birtokolt kiadó tulajdonában lévő kápolnásnyéki kastély felújítási terveit 7 millió forintért.

2014. április: L. Simon László alelnöksége idején az NKA Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumának meghívásos pályázatán az „Ybl Miklós Bicentenárium – A Magyar Építészet Éve” országos kommunikációs kampányának megszervezésére és lebonyolítására nyert a Kortárs Média Kft. 15 millió forintot. A MANK-tól pedig a Múzeumok Éjszakájának kommunikációs kampányára úgy nyert 17 milliót, hogy a szerződést mindössze egy nappal az esemény előtt kötötték meg velük.

Az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítványt hívta meg az NKA Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiuma a választások előtt megtartott, háromnapos program, a Kultúra Vására megszervezésére: 150 millió forint.

2014 április-december: A Bondár Péter-féle YCP Communications, későbbi nevén HSC Communications három pályázatot is nyert az NKA-tól: a Vizuális Kollégium meghívásos pályázatán a kurátorok sem értették, miért kell az NKA beszámoló kiállítására 8 millió forintot adniuk, az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumtól az Ybl-bicentenárium kapcsán egy fotó- és rajzpályázat lebonyolítására kaptak 5 millió forintot, a záró konferenciára pedig 6 milliót. A Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiumánál  4 millió forintot kaptak az „I. Történelmi Borok Fesztiváljára”. A Népszabadság számításai szerint a cég összesen hozzávetőleg 84 millió forint közpénzhez juthatott az elmúlt években – L. Simon Lászlóhoz a múltban vagy a jelenben is kötődő intézmények, testületek közreműködésével.

2014. június: L. Simon terjesztette be a reklámadóról szóló törvényjavaslatot, amely sok engedményt adott a Fidesz-közelbe került TV2-nek.

2014:  A Várgondnokság Kft. - miközben L. Simon a Várkert Bazár felújításáért felelős kormánybiztos is volt -  24,3 millióért bízta meg Kuna Tibor, a Fidesz egykori kabinettitkárának Young and Partners nevű cégét pr- és kommunikációs feladatokkal. A cég gyakran pályázik együtt a Shortcuttal és az  YCP-vel.

2015: az új földesúr

2015. február: Uniós támogatást kapott L. Simon László kiadójának kápolnásnyéki kastélya 267 millió forint értékben.

A Népszabadság számításai szerint eléri az egymilliárd forintot az L. Simon és holdudvara által kasszírozott közpénz összege.

2015. április: Uniós forrásból újították fel a panziójához és borászatához vezető utat: 795 millió forintért.

2015. június: Annak a Vizi Dánielnek a vállalkozása nyerte el a kishantosi földeket, akinek a cége L. Simon részére is írt pályázatokat.

2015. július: Barackmagot hirdetett rákellenes szerként L. Simon cége, a Simon és Simon Kft. Később pedig letagadta, hogy az 50%-ban saját tulajdonában lévő vállalkozáshoz köze volna.

2015. december: L. Simon fitneszedző felsége, Vass Eszter egy 34,4 hektáros természetvédelmi területet nyert el a földalapkezelő földárverésén 617 ezer forint/ha-os áron. A 444 adatai szerint kb. 80 millió forintot nyerhet az üzleten.

Figyelmébe ajánljuk