Lakóparképítési láz tombol a Balaton déli partján

  • narancs.hu
  • 2020. július 22.

Belpol

Balatonszéplakon csendes utcákat nyelnek el a nagy házak, a helyiek pedig egyáltalán nem örülnek.

Balatonszéplak Siófok közigazgatása alá tartozó csendes, gazdagon fásított része, ahol az elmúlt jelentősen átalakult a településkép. A korábbi fideszes önkormányzat nem szigorított az építési szabályokon, a mostani független városvezetés változtatna, de a már beépült részeken ez nem segít.

A holnap megjelenő Magyar Narancsban annak jártunk utána, hogy kik építkeznek ilyen hevesen a területen, az önkormányzat pedig mit tehet annak érdekében, hogy megfékezze a további építkezéseket vagy hatással legyen arra, hogy az új házak idomuljanak a település jelenlegi képéhez. Részlet a cikkből:

„A Villa Széplak (…) tervezése során az épületek elhelyezésénél nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy lakói a környék zavartalan és lenyűgöző Balaton panorámájában gyönyörködhessenek amellett, hogy egy elszeparált, csendes környék nyugalmát is élvezhetik” – hirdeti a Flex Holding Zrt. a Siófok egyik legszebb részén, Balatonszéplakon épülő luxuslakásait. A Zichy Mihály utcában jelenleg is dolgoznak a 32 lakásos lakóparkon, amelynek a végén az épített környezettől teljesen eltérő üvegteraszos, hatalmas, többemeletes ingatlanok jelennek majd meg. A környéken sétálva jól látszik, hogy az itteni nyaralók egészen más jellegűek, a telkeken pedig kivétel nélkül gazdagon ültettek fenyőket, tujákat, gyakran be se látni a házakig, olyan sűrűn állnak és magasak a fák. Ehhez képest a Villa Széplak névre hallgató beruházás úgy néz ki, mint bármelyik nagyvárosi lakópark.

Jelenleg egymillió forintos négyzetméter áron lehet luxuslakáshoz jutni például a Zichy Mihály utcában. A kis utcában egyébként nem ez az első lakópark, a Villa Széplak mögött, a tóparttól távolabb eső részen egy másik beruházás keretében még a 2010-es évek első felében épült egy lakópark, amelynek vastag fal kerítése van, ami meglehetősen ridegen hat a körülötte lévő, sövényekkel szegélyezett házak között. A már felépült lakópark nem rendelkezik mélygarázzsal, a telek nagy része térkövezett, ott parkolnak az autók is. Ennél egy fokkal jobb megoldás, hogy a Villa Széplaknak lesz mélygarázsa.

A teljes cikkből kiderül többek között, hogy mi lesz a sorsa Balatonszéplak egyik utolsó part menti zöldterületének és arról is megtudhat részleteket, hogy a jelenlegi polgármester milyen eszközökkel próbál fellépni a lakóparképítések ellen.

A Magyar Narancsot keresse csütörtökről az újságárusoknál vagy vásárolja meg online, de a legjobb, ha előfizet!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk