Lange visszaszólt Deutsch Tamásnak

  • narancs. hu
  • 2020. november 27.

Belpol

Esther de Lange, néppárti képviselő elmagyarázta neki, mi a különbség a Gestapo és az EU között.

Deutsch Tamás Manfred Weber ellenében emlegette korábban a Gestapót, ennek híre persze eljutott a néppárt (EPP) képviselőihez is - írja a hvg.hu.

Emlékeztetnek, hogy Deutsch az ATV-nek nyilatkozta: Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója nem volt.”

Esther de Lange holland néppárti EP-képviselő Twitter-üzenetben szólt be Deutsch Tamásnak, kifejtve, hogy mi a különbség a náci és a kommunista uralom és az EU között. „A különbség Európa kommunizmus és nácizmus alatti sötét napjai és az uniónk között pontosan a jogállamiság. Független bírók, a szólás- és a médiaszabadság, valamint védelme a véletlenszerű, vagy haveri alapon hozott döntésektől. Nem fogjuk feladni a jogállamiságot” – idézik.

De nem egyedül Esther de Lange háborodott fel a fideszes politikus kijelentésén; Esteban Gonzalés Pons, a Néppárt spanyol alelnöke szerint Deutsch megnyilvánulása az egész pártcsaládra nézve sértő. Kijelentette továbbá, hogy nem engednek a jogállamiságból, egyben felszólította a képviselőt, hogy ne blokkolja az unió Európának szánt helyreállítási alapját (Pons nyilatkozata azért is érdekes, mert a spanyol néppártiak támogatták a Fideszt, amikor a párt közel került a kizáráshoz). A CDU-s Dannis Radtke pedig azt mondta, az EPP-nek le kell zárnia a „fideszes fejezetet”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.