Látványosan megugrott a kiadott útlevelek száma Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. május 5.

Belpol

A Belügyminisztérium szerint ehhez hozzájárult az emberek háború miatti aggodalma.

Látványosan megnőtt tavaly a kiadott útlevelek száma Magyarországon az Ukrajna elleni háború február 24-i kirobbanását követő hónapokban – derül ki a 24.hu által a Belügyminisztériumtól kikért adatokból.

 A tárca az elektronikus közszolgáltatásokat összefoglaló monitoring jelentésében írt arról, hogy 2022-ben a járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése, valamint a korábbi időszakokban lejárt igazolványok egyidejű megújítása miatt egyes okmányoknál rekordszintű emelkedés volt tapasztalható az igénylések és a kibocsátások számában. Személyazonosító igazolványokból összesen 2 150 175 darabot állítottak ki, ezeknek nagyjából a felét, megközelítőleg 1 millió 120 ezer darabot május és augusztus között, tehát azután, hogy a lejárt okmányok érvényességüket veszítették.

A legérdekesebb trend mégis az útleveleknél rajzolódott ki, ahol

a Belügyminisztérium megfogalmazása szerint a nagymértékű növekedéshez hozzájárult az emberekben kialakuló aggodalom a háborús konfliktus okán.

A jelentés szerint míg 2021-ben összesen 318 672 útlevél kibocsátására került sor, 2022-ben ez a szám már 720 823-ra ugrott, azaz több mint 126,2 százalékkal nőtt az igénylések száma az előző évhez képest. 

A lap kikérte a Belügyminisztériumtól havi bontásban is a kiadott útlevelekről szóló adatokat, amiből még egyértelműbben látszik, hogy útlevelet leginkább a fegyveres konfliktustól való félelem, a háború esetleges eszkalációja miatt kérhettek tömegesen az emberek. A statisztikák szerint békeidőben átlagosan havonta 40 ezer útlevelet adtak ki a hatóságok, ehhez képest 2022 márciusában, tehát az orosz támadás megindítását követő hónapban majdnem 150 ezret.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk