Orbán: A háború sújtotta szomszéd Magyarország értékét is lerontja

  • narancs.hu
  • 2023. május 5.

Belpol

A miniszterelnök a múlt heti pápalátogatás „jókedvű napjai” mellett arról is beszélt a Kossuth Rádióban, Soros György régóta várta az alkalmat, hogy betehesse a lábát Ukrajnába.

A miniszterelnököt szokásos péntek reggeli interjújában az Ukrajna elleni háborúval kapcsolatban először arról kérdezték a Kossuth Rádióban, hogy mi lenne az egyértelmű győzelem Ukrajna számára. Orbán Viktor szerint ennek a háborúnak aligha lesz nyertese, vesztesei viszont lesznek. Oroszország beleütközik egy falba azzal, hogy a NATO fegyverrel és pénzzel látja el az ukránokat, és nagyon nehéz lesz emiatt őket legyőzni, a másik oldalon azonban ott áll a nagy Oroszország, a hagyományos és az atomfegyverek.

Ez egy olyan háború lesz, aminek csak vesztesei lesznek, halottak százezerszám, Ukrajna nagy részét a földdel teszik egyenlővé

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, nem tudja elképzelni, hogy egy atomhatalmat le lehetne győzni. A hvg.hu beszámolója szerint Orbán arról is beszélt, hogy Amerika háborús kampányt folytat Magyarországon a plakátkampányával, és megpróbál belepréselni minket a háborúba, de ez nem fog sikerülni. Most mindenki arra vár, hogy erősödni fog a konfliktus, nehéz hetek elé nézünk – magyarázta Orbán, majd a háborúhoz kapcsolódó „jelentős üzleti érdekekről” beszélt. Soros Györgyöt is említette, aki szerinte régóta várta az alkalmat, hogy betehesse a lábát Ukrajnába, illetve hozzáférhessen az orosz gazdasághoz.

Természetesen a múlt heti pápalátogatás is szóba került. A miniszterelnök úgy összegezte ezzel kapcsolatos élményeit, hogy csupa jó dolgok történtek, és nem emlékszik ilyen jókedvű három napra. Szerinte az egyházfő megfékezte az egymással viaskodó politikai erőket. Orbán úgy érzi, a Vatikán elszánta magát, mozgósítani fogja a befolyását, hogy megpróbáljon gátat vetni az ukrajnai vérontásnak, és ebben számít Magyarországra is, minden más olyan országgal együtt, amelyek szintén békét akarnak, s ezt a hozzáállást a nemzetközi színtéren is hajlandóak képviselni. A miniszterelnök kifejtette, bár Európában sokan akarnak békét, Amerika oldaláról egy nagyon erős háborúpárti offenzíva zajlik, és a liberális mainstream média is ezt az álláspontot hangoztatja.

Nekünk egy jól menő és sikeres Ukrajna lenne az érdekünk, a háború sújtotta szomszéd Magyarország értékét is lerontja

– szögezte le a miniszterelnök, majd hozzátette, Ukrajna szenvedése az ott élő magyarok szenvedése is, tehát e két szempontból is fontos a béke Magyarország számára.

Az ukrán gabonaimportról szóló megállapodásról is kérdezték Orbánt. Szerinte a megállapodás előtti helyzet azt jelentette, hogy Magyarországot sokadszorra is átverte az Európai Bizottság azzal, hogy az Afrikába szánt terményeket végül Európában adták el a spekulánsok. Az EB szerinte semmit nem tett, ha a lengyelek nem figyelmeztetnek, még mindig a gazdák tönkretétele folyna Közép-Európában.

Orbán Ukrajna EU-s csatlakozásának lehetőségéről is beszélt, amit szerint át kell gondolni. „Értem, hogy segíteni akarunk Ukrajnának, de az nem segítség, ha közben tönkretesszük saját magunkat” – mondta. A miniszterelnök szerint a kormánnyal folyamatosan vizsgálják, hogy képesek-e megtartani a rezsicsökkentett árakat, de jelenleg képesek erre. Ezután Orbán a vármegyebérlet bevezetését méltatta.

A CPAC, a csütörtöki budapesti szélsőjobbos konferencia is téma volt az interjún. A miniszterelnök emlékeztetett, kilenc tagállam javaslata alapján egységesítenék az uniós külpolitikát, ami szerinte oda vezetne, hogy megpróbálják a nemzetek önállóságát korlátozni. Ezzel szerinte gyakorlatilag megszűnne a magyar külpolitika. Orbán ezzel szemben a nemzetek Európájában hisz, amit azonban a globalista és globális gazdasági erők próbálnak felszámolni. Hozzátette: ezért voltak itt a „konzervatív barátaink”, vagyis azok találkoztak Pesten, akiket összeköt ez a gondolat, és készek arra is, hogy megvívják a politikai küzdelmet a globális elittel és a spekulánsokkal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk