Lázár nem fizet Schmidtnek

  • Hamvay Péter
  • 2015. február 3.

Belpol

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elzárta a Sorsok Háza projekt pénzcsapját.

Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, a kiállítás felelőse nem cáfolta, de nem is erősítette meg lapunk információit. Elmondta, hogy az épület szinte kész, a kiállítás is hamarosan elkészülne, ha teljes kapacitással tudnának dolgozni rajta.

Schmidt Mária

Schmidt Mária

Fotó: MTI

Schmidt szerint, ha kíváncsiak vagyunk, miért nem adták át az eredetileg tavaly tavaszra ígért Sorsok Házát, kérdezzük meg Lázárt és a Mazsihiszt.

Így tettünk!

A Miniszterelnökség nem válaszolt megkeresésünkre, de mint ismeretes, Lázár János korábban kijelentette, a Sorsok Háza szakmai programjának „tekintetében a magyar kormány konszenzusos megoldást” szeretne. A szakmai koncepció kialakításában a kabinetnek szüksége van a magyarországi zsidószervezetek támogatására és a nemzetközi zsidóközösség segítségére, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Mazsihisz és a Jad Vasem képviselője ugyanis korábban kilépett a Sorsok Háza – mára jócskán megfogyatkozott – nemzetközi tanácsadó testületéből.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke (interjúnk vele itt) megkeresésünkre elmondta, hogy tavaly ősszel hívta meg őket Schmidt Mária a készülő épület bejárására. Heisler szerint „építészeti sikertörténet” a Józsefvárosi pályaudvar átépítésével megvalósuló komplexum, mely bizonnyal alkalmas egy holokausztról szóló oktatási központ és kiállítás befogadására. Ám ennek tartalmi elemeiről sem akkor, sem máig nem kaptak Schmidtéktől semmiféle koncepciót, forgatókönyvet, csupán néhány látványtervet mutattak számukra. Heisler szerint ezért a Mazsihisz felkért történészeket, muzeológusokat, levéltárosokat, esztétákat, hogy „közösen gondolkodjanak a létrejövő kiállításról”.

A beruházás ugyanakkor nem Schmidthez, hanem Fürjes Balázs kormánybiztoshoz tartozik. Neki kell kifizetni a kivitelező Market Zrt.-t. Talán épp ez, mármint a Market Zrt. mentheti meg a projektet. Ugyanis tavaly november 10-én a társaságban Garancsi István, a Videoton FC labdarúgócsapat tulajdonosa szerzett többségi befolyást (Garancsi ügyes-bajos dolgairól itt és itt írtunk). Azt vélhetően Lázár sem engedheti meg magának, hogy Garancsinak ne fizesse ki az elvégzett munkát, amire a kormány eddig 7,3 milliárd forintot szánt.

A fiúk a pályaudvar hátsó részén dolgoznak

Cikkünk megjelenése után válaszolt kérdéseinkre a Miniszterelnökség. E szerint a Sorsok Háza beruházás  „nem állt meg, jelenleg is folyamatban van; kevésbé látványos helyen, a volt pályaudvar területének hátsó részén zajlanak építési munkálatok.” A beruházás műszaki készültségi foka 91%. A több mint 7 milliárdos állami forrásból  a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint január elsejéig 3,8 milliárd forintot fizettek ki, nincs elmaradás a Market Zrt. vagy más vállalkozó felé.


Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?