Lazítana a sajtóban elkövetett rágalmazás és becsületsértés büntetésén a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2023. április 26.

Belpol

Miközben a NER-közeli média folyamatosan helyesbítésekre és sérelemdíjak fizetésére kényszerül.

Módosítaná a Btk. rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusait a sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében a Fidesz. Kocsis Máté frakcióvezető és helyettese, Halász János kedden benyújtott módosítása alapján a jövőben elkerülhetné a  büntetést rágalmazás és becsületsértés miatt, aki a „közügyek szabad megvitatásakor”, sajtótermékben vagy a médiában követi el azt. Egyetlen homályos kitétel van, hogy cselekménye nem irányulhat a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

A két politikus szerint ez „dekriminalizációt” jelent, és az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága egybehangzó és következetes álláspontjával összhangban „a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás jogának gyakorlását” szolgálja.

A közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás esetén csak végső esetben lehet a büntetőjog eszközéhez folyamodni, mivel a sértett sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per útján is jóvátételt nyerhet mind erkölcsi, mind anyagi értelemben. 

Általános jogelv, hogy a büntetőjog nem tartalmazhat olyan tilalmakat, amelyek hatása nagyobb hátrányt okoz, mint amelytől vissza kíván tartani, és nem használható fel olyan célok elérésére, amelyek más alkalmas eszközzel is elérhetőek, kiválthatóak - fejtették ki. Kitértek arra is, hogy bár az európai országok nem egységesek a rágalmazás és a becsületsértés szabályozása tekintetében, a büntethetőséget kizáró okok meghatározása során a fenti elv érvényesül, illetve egyes országokban nem bűncselekmény a rágalmazás, becsületsértés, és kizárólag polgári jogi kereset nyújtható be ilyen jellegű sérelmek orvoslása érdekében.

A Btk. jelenleg a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, míg ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozza akár három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

A törvényre valószínűleg azért van szükség, mert a NER-közeli média egymás után veszíti a sajtópereket, miután lejárató anyagokat közölnek ellenzéki vagy kormánykritikus szereplőkről. A lista szinte a végtelenségig bővíthető, de álljon itt két példa: Juhász Péterről 16 pontban hazudtak, de nem hajlandók beolvasni a helyreigazításokat. Februárban Donáth Anna nyert per a TV2, a Ripost és az Origo ellen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk