Döntött a főváros: nem fizetnek ki 25 milliárd forintot az államnak

  • narancs.hu
  • 2023. április 26.

Belpol

Több mint két órás vita után döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Szerdán elfogadta a Fővárosi Közgyűlés azt a javaslatot, hogy Budapest ne fizessen ki 25 milliárd forint adót az államnak. Ezt az ellenzéki képviselők igen szavazatával és a kormánypártiak tartózkodása mellett fogadták el.

A megszorítócsomagot a készítői túlélőtervnek hívjak, de nem a budapestieknek, hanem a kormánynak szól.

Legfontosabb eleme, hogy a fővárosra kivetett 58 milliárd forintos szolidaritási adóból mindössze 33 milliárdot fizetnének be.

A hvg.hu beszámolója szerint az ülésen Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a 2019 óta tartó ciklus válságokkal volt teli, és a kormány kemény elvonásokkal sújtja a fővárost: „vannak olyan helyzetek, amiket nem tudunk és nem is akarunk kezelni.”

Karácsony azt is mondta, a túlélőterv arra elegendő, hogy a város képes legyen tovább működni, azonban hosszú távon így lehetetlen tervezni.

A szerdai gyűlésen molinót feszítettek ki a Fidelitas „aktivistái”. „Könnyű szeretni, de nem teljesíti a feladatát – én szerintem” – szólt a felirat, ami Gyurcsány Ferenctől származó idézet, és a DK elnöke Karácsony Gergelyről mondta.

Wintermantel Zsolt fideszes frakcióvezető azzal vádolta a főpolgármestert, hogy csőddel riogat és nem vállal felelősséget „semmiért”. Csak azt felejtette el megemlíteni, amit a főváros vezetése évek óta mond, hogy Budapest bevételei az utóbbi három évben nem nőttek, működési kiadásaik viszont az energiaválság miatt jelentősen elugrottak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.