Leállíthatja az unió a források utalását a korrupt kormány miatt

  • narancs.hu
  • 2018. március 17.

Belpol

A korrupció szintje veszélyezteti az EU-támogatások céljainak érvényesítését, sérti a magyar emberek érdekeit.

Egy uniós szakbizottság jelentése szerint el kell indítani Magyarország ellen a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, valamint ha nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, le kell állítani a források utalását – írja a Népszava.

A lap birtokába került dokumentumok szerint mindezt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága fogalmazta meg.

Az iratokban az áll: az uniós támogatásokat az eredeti rendeltetésüktől eltérően, az EU alapértékeit veszélyeztető módon használta fel a magyar kormány, amit szankcionálni kell.

„A költségvetési ellenőrző bizottság felhívja az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságot, hogy állásfoglalásra irányuló indítványába foglalja bele a következő javaslatokat: mivel a korrupció jelenlegi szintje, valamint az államháztartás átláthatóságának és elszámoltathatóságának hiánya az EU-ról szóló szerződés 2. cikkelyében említett értékek megsértését jelentheti, ezért indokolja a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását; felhívja a bizottságot, hogy amennyiben a tagállamok nem hajlandók az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra, az uniós pénzeszközök felhasználását fel kell függeszteni” – idézi a dokumentumot a lap.

A Népszavának név nélkül nyilatkozó EU-s forrás szerint arról van szó, hogy a kormányzati korrupció szintje veszélyezteti az EU-támogatások céljainak érvényesítését, ez pedig sérti a magyar emberek érdekeit.

(Népszava)

Figyelmébe ajánljuk