Lemondott Donáth Anna a Momentum elnöki tisztségéről

Belpol

A párt listáit is vezetett politikus januárban tért vissza a pozícióba.

Úgy tűnik, gyorsan meglett az eredménye a Momentum alulteljesítésének az EP- és a budapesti listáról döntő választásokon: a párt listáit is vezetett elnöke, Donáth Anna lemondott a Momentum vezetéséről. A párthoz közeli forrásaink szerint a tagsággal már közölték is a hírt, amit a mai nap folyamán délután jelentenek be. A 2017-ben a NOlimpia kampánnyal berobbant Momentumnál egy hónapon belül tisztújítást is tartanak, ahol megválasztják a minden valószínűség szerint alaposan felforgatott új elnökséget.

Donáth Anna a 2019-es EP-választáson meglepetésre szerzett mandátumot a Momentum színeiben, utána gyorsan az ország egyik legnépszerűbb politikusává vált. Először 2021-ben vette át az elnökséget Fekete-Győr Andrástól, 2022 májusában gyermeke születése miatt tartott szünetet úgy, hogy a teljes párt a visszatérésével számolt. Ez idén januárban következett be, akkor visszavette az elnöki címet Gelencsér Ferenctől, és az elnökségbe tulajdonképpen egy Momentum allstar válogatottat ültetett.

A párt eredeti célja minimum kettő, de inkább három mandátum megszerzése volt, de aztán Magyar Péter megjelenése őket ütötte meg a legjobban: az EP-választáson mindössze 3,7 százlékot kaptak, messze kerülve a bejutástól is egyáltalán, de kiestek a budapesti közgyűlésből is. Donáth már az eredmények megismerése után tartott beszédben beismerte, hogy nem számoltak azzal, hogy az öt százalékot sem érik el, majd hozzátette, a Momentum közösségével történtek már kudarcok, de ezeket sosem próbálták elkenni, minden szituációból felálltak.

Kérdéseinket feltettük a párt sajtóosztályának, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

UPDATE: Idő közben Donáth Anna Facebookon hivatalosan is közölte lemondását. „Csináld azt, amiben hiszel, úgy, ahogyan a legjobban tudod, és feküdj le minden este úgy, hogy tiszta a lelkiismereted – ez az én filozófiám. A jövőben is eszerint fogok politizálni. A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról. Nagyon köszönöm a támogatást azoknak, akik kiálltak mellettünk. Akik dolgoztak a kampányon, akik segítették a munkánkat, és akik ránk szavaztak. Nem adjuk fel, dolgozunk tovább értetek és veletek” – áll az indoklásban.

Egy induló már biztosan van a Momentum elnöki pozíciójáért: Fekete-Győr András térne vissza, aki drámai mélypontnak nevezte a párt történetébe nezt a választást, és állítása szerint készen áll rá, hogy megfordítsa a lefelé tartó tendenciát. Fekete-Győr egyébként azért mondott le 2021-ben az elnökségről, mert az ellenzéki előválasztásot az ötödik helyet érte el, a szavazók 3,4 százaléka szerette volna őt látni közs miniszterelnök-jelöltként.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk