Interjú

„Be kell hoznunk másfél millió embert”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője

Belpol

Október végén erős kritikát fogalmazott egyik ellenzéki riválisával szemben a Momentum EP-listavezetője, a DK-t nevezve meg a kormányváltás akadályának. Erről és a közelgő választásról beszélgettünk vele.

Magyar Narancs: Korábban egyik elnökségi tagjuk az LMP-be szállt bele, ön pedig a Válasz Online-on október 25-én megjelent hosszú cikkében a DK-ba. Ennyire fontos az ellenzéki térfél újraosztása 2024-ben?

Donáth Anna: Az írásom egyetlen kérdésre keresi a választ: arra, hogyan lesz kormányváltás. A benne megfogalmazott kritika az elmúlt másfél év hazugságokra épülő ellenzéki politikájának szól.

MN: Fekete-Győr András a Momentum berobbanásakor jelentette ki, hogy „Gyurcsány eltakarodhatna már”. Visszatért ide a párt?

DA: Ez mélyebb kérdés, de a Momentum tényleg azért jött létre, hogy ne csak a jelenlegi kormányt váltsa le, hanem a romlott politikai kultúrát is. Azért, hogy ne jöhessen létre újra olyan világ, amely kétharmadhoz vezet. 2018 és 2022 között úgy éreztük, nem lehet egyszerre kultúrát és kormányt váltani, és úgy döntöttünk, előbb kormányt kell, hogy megállítsuk a rombolást. Ezért mentünk bele – meghallva a választók kérését – a teljes ellenzéki együttműködésbe, de láttuk, milyen lett ennek a minősége. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy nem lehet kormányt váltani, ha előbb nem váltunk politikai kultúrát.

MN: Mi az a kritika, amit ezek szerint akkor a Momentum elhallgatott mindenki elől?

DA: Nem elhallgattuk, de a politika része a tapasztalat is. Elhittük, hogy ha mindenki összeáll mindenkivel, az kormányváltó erő lehet, és elhittük, hogy ha nincs is bizalom a szereplők között, akkor is elegen szavaznak majd ránk. A legnagyobb tanulság az, hogy ne csak ott legyünk, hanem halljuk meg a választókat: azt üzenték, összefogást akarnak, rendszerváltást, de nem lehet őket átverni, valós tartalmi együttműködés is kell.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk