Lesz-e elég influenzaoltás? – Ez itt a kérdés

  • narancs.hu
  • 2021. október 26.

Belpol

Mindenki számára ingyenes az oltás, ha jut. Tömegek kérhetik a vakcinát.

Akár csak az előző évben, úgy idén is mindenki számára ingyenes lesz az influenza elleni oltás. Ha emlékeznek, már tavaly is ellátási problémák merültek fel, hiánycikk volt a háziorvosi rendelőkben a vakcina. Ehhez képest mostanában, a szezon kezdete előtt sem esett arról szó, hogy a kormány a szokottnál több influenza elleni oltást rendelt volna – írja a Népszava.

A lap azt írja, hogy a kormány – az elmúlt 24 év trendjéhez igazodva – 1,3 millió adag oltóanyagot gyártat. Egy átlagos évben ennek közel fele a háziorvosok nyakán ragad, de tavaly, a koronavírus második hulláma során 1,244 millió adag fogyott el.

A probléma az, hogy míg tavaly nem volt számottevő influenzajárvány, idén erős hullám várható.

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a Népszavának azt mondta, a járványügyi matematikusok előrejelzése szerint az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható az idei szezonban. Ennek a közvetlen oka az, hogy egyre kevesebben használnak maszkot, illetve nincsenek érdemi járványügyi intézkedések sem. A lakosság védelméhez ez esetben is 60-70 százalékos átoltottság kellene, azonban nincs olyan vakcina, ami százszázalékos hatásfokkal bírna.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk