Leszavazták a polgármestert, nem adják az államnak a vízművet Nagykanizsán

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 20.

Belpol

A többséget alkotó frakció szerint a cég már most is az állam hibájából veszteséges. 

A nagykanizsai közgyűlésben többséggel rendelkező Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciója nem támogatta Balogh László polgármester (Fidesz–KDNP) és a kormánypárti frakció előterjesztését arról, hogy kerüljön állami tulajdonba a több mint száz településen szolgáltató Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. – tudósít a Nyugat.hu.

Az ÉVE frakciónak egy fővel van több képviselője Nagykanizsán, mint a kormánypártoknak.

Az ülésen a polgármester úgy érvelt az állami tulajdonba adás mellett, hogy a cég már most is veszteségesen működik, és az emelkedő energiaárak miatt ez a helyzet csak rosszabb lesz. Az ÉVE képviselői azonban határozatba íratták, hogy a vízszolgáltató a kormány „felelőtlen döntései” miatt kénytelen hárommilliárd forintos veszteséggel működni.

A takarékos működést szolgáló javaslatokról is vita alakult ki. A polgármester előterjesztése szerint a nagykanizsai önkormányzatnak 622 millió forintos hiányt kellene valahogyan kigazdálkodnia. Balogh László a városi televízió és az újság, a városfejlesztő önkormányzati cég megszüntetését javasolta, az önkormányzati tulajdonú társaságoknak szánt támogatás csökkentését és e cégek összevonását. Az ÉVE többségi szavazatával ezeket a javaslatokat elvetették – viszont szüneteltetik a kulturális intézmény működését, visszafogják az intézmények és a városháza energiaköltségeit, és idén nem fizetik ki a Volánbusznak a veszteségfinanszírozás címén elvileg járó több mint 180 millió forintot, csak majd jövőre. Szavaztak arról is, hogy megszűnik a polgármesteri kabinet, bár e döntés ellen Balogh László azonnal vétót emelt.

 

A leadkép augusztus 27-én készült a Nagykanizsa felett látott zivatarfelhőről. Fotó: MTI/ Varga György

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk