Jön a Lex Hadházy: aki nem tesz esküt, elvesztheti mandátumát

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 20.

Belpol

A független képviselő szeptember 26-án még az Országgyűlés teljes jogú tagjává válhat.

Szigorítani akarja az országgyűlési képviselők munkájának körülményeit az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának javaslata: akit megválasztottak, de nem teszi le időben az esküt, és erről ő tehet, elveszítheti a mandátumát – írja a HVG.

 

A portál által újabb Lex Hadházynak nevezett javaslat valóban a május 2-i alakuló ülést bojkottáló Hadházy Ákos független képviselőt említi negatív példaként, mert nem vett részt az alakuló ülésen, s bár másnap jelezte eskütételi szándékát,  nyilatkozataiban kétségbe vonta a parlament legitimitását.

A bizottság szerint az eddigi szabályon azért célszerű módosítani, mert az „az eskütétel kérdésében is a jóhiszemű joggyakorlás általános elvéből indult ki, azonban az adott esetben az Országgyűlés azzal szembesült, hogy egyes képviselők – visszaélve a választók beléjük vetett bizalmával – tudatosan figyelmen kívül hagyják a jogaik jóhiszemű gyakorlására, valamint feladataik teljesítésére vonatkozó kötelezettségüket.”

A bizottság szerint lehetőséget kell biztosítani a képviselői eskü pótlólagos letételére. Ehhez a képviselőnek kérelmet kell benyújtania, megindokolva, miért maradt távol a rendes eskütételtől. Ebből kiderül, hogy a képviselő neki felróható okból hiányzott, vagy önhibáján kívül, ezt pedig a kérelem elbírálásakor figyelembe kell venni.  A bizottság szerint meg kell szabni egy végső határidőt az eskü letételére, és ha az ekütételtől való távolmaradást meghatározott időn belül nem igazolja valaki, vesszen el a mandátuma.

A HVG szerint egyértelmű, a bizottság kormánypárti többsége ezzel a szigorítással meg akarja akadályozni, hogy más is a tiltakozásnak, véleménynyilvánításnak azt a módját válassza, amit a független honatya.

 

Hadházy az egyetlen képviselő, aki máig nem tett esküt, így nem gyakorolhatja képviselői jogait, nem szavazhat, és fizetést sem kap. A HVG szerint a törvény adta lehetőségek miatt Kövér László házelnök nem halaszthatja tovább az eskütételt, amelyre  szeptember 26-án, hétfőn kerítenek alkalmat. Hadházyval együtt tehet esküt a Jobbik két új képviselője, akik a mandátumukról lemondott társaikat váltják.

A bizottság javaslatát kedden délután tárgyalták, és – mint a DK közleményéből kiderül – a kormánypárti többség el is fogadta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.