Listeriafertőzöttséget mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy papkeszi termelő húskészítményeiben.
A Nébih által megjelentetett közlemény szerint a termékek előállítója Sári Gyula (kistermelő), címe: 8183,Papkeszi, Petőfi u. 1. Az áruit értékesítette otthonról, valamint Veszprémben, a Vásárcsarnokban (Jutasi út 2.).
Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a hatóság kéri, hogy azok, akik a termelőtől 2022. március 3. után vásároltak, kizárólag alapos sütés-főzés után, vagy – hőkezelést nem igénylő élelmiszerek esetén – egyáltalán ne fogyasszák el a termékeket.
Élelmiszer-fertőzésre utaló tünetek – láz, hányás, hasmenés, fejfájás – esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni.
A Listeria monocytogenes baktérium, gyakran előfordul az élelmiszerekben, de betegséget csak akkor okoz, ha nagy mennyiségben van jelen.
Az eset miatt a területi hatóság azonnal felfüggesztette a kistermelő tevékenységét, a telephelyén lévő termékeket kivonta a forgalomból és ártalmatlanításra utalta.
Kedves Olvasónk!
Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.
Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.
Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!