Lovász: "A miniszter úr kiváló mérnök"

  • narancs.hu
  • 2019. április 23.

Belpol

A kormány és az MTA között kirobbant vitának már most vannak mérhető veszteségei. Több kutató elment, mások már készülődnek.

Nagyon eredményes tárgyalások folynak az  MTA elnöksége és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között. A tárgyalásokon megszületett egy szándéknyilatkozat, miszerint abban nincs egyetértés a felek között, hogy az intézethálózat az MTA égisze alatt működjön. Erről dönt május 6-án az akadémia közgyűlése. Az intézethálózat új szerkezetéről nem, hiszen a hatályos törvény a kutatókat az akadémiához rendeli. Ha a törvény változik, akkor az akadémia alapszabályát is meg kell változtatni – tisztázza Lovász László, az MTA elnöke a HVG-nek adott interjújában.

Az MTA elnöke a lapnak megerősítette, hogy a kutatóintézetek időarányosan megkapták a pénzüket, de a második félévre még nincs megállapodás. Lovász bizakodik abban, hogy sikerült elfogadtatni a kormánnyal, hogy a nagyon gyors és nem kellő vizsgálatokkal alátámasztott átalakítás inkább árt, mint használ. Az akadémia is végzett egy jelentős átvilágítást három évvel ezelőtt, most csináltak egy másikat az ITM-mel közösen, ezeknek az eredményeit veszik figyelembe az új struktúra kialakításánál. Lovász szerint a kormány sokat engedett a vitában, ami szerinte annak köszönhető, hogy az akadémia igyekezett megalapozott és átgondolt, jó javaslatokat letenni.

Az MTA elnöke erősségnek tartja, hogy a kutatóközösség, például a Lendület pályázat nyertesei és az Akadémiai Dolgozók Fóruma nagyon aktívan és konstruktívan részt vett az elmúlt hónapok vitáiban.

Az akadémia kérését, miszerint a kutatóintézetek egyharmad arányban képviseltessék magukat a majdan létrehozandó új intézmény vezetésében, a minisztérium is elfogadta mint jogos igényt, de a számok, a megvalósítás nincs még véglegesen megállapítva.

Lovász ugyanakkor kínosan elhátrált Palkovics László – Magyar Narancsban megszellőztetett kétes akadémiai foglalkoztatását firtató kérdés elől – miszerint az „intézet belügye, hogy kit, hogyan foglalkoztat. A tudományos kutatás területén többféle hozzájárulás lehetséges, szabadalmakban is lehet részt venni. A miniszter úr kiváló mérnök, biztos vagyok benne, hogy a ténylegesen értékes hozzájárulást nyújtott a szóban forgó kutatásokhoz.”

A közgyűlés elé terjesztendő elnökségi ajánlatban egyébként még több pont van, amelyben homlokegyenest ellenkezőek az álláspontok, kivéve azt, hogy az Akadémia égisze alatt legyen a kutatóintézeti hálózat, vagy sem. Ez a kulcskérdés, de a parlamentnek olyan döntési jogai vannak, amiket az MTA tudomásul kell, hogy vegyen.

Lováasz fontosnak tartja, hogy a szándéknyilatkozatba bekerült, hogy legkorábban 2021-ben szűnhet meg vagy keletkezhet új kutatóintézet, mert így csak megfelelő elemzés és hatásvizsgálat után születhetnek döntések. A tervbe vett átalakításokkal a létrejövő intézmény sok tekintetben közeledik a német Max Planck Társaság modelljéhez. Az MTA azt szeretné, ha néhány vitatott kérdésben még jobban közeledne hozzá – például finanszírozásban, képviseletben. Ezek még nem teljesen lezárt kérdések.

A nemrég készült Eötvös 2020+ programmal kapcsolatban kiemelte, hogy ez egy vitaanyag, amely igyekszik megvilágítani az alapkutatások jelentőségét, az alkalmazott kutatások sokrétűségét, de még számos konkrét javaslatot várnak az intézetektől, az Akadémia osztályaitól.

Arra a kérdésre, hogy okozott-e károkat a kormánnyal folytatott vita az akadémiának, Lovász határozott igennel válaszolt, mivel már voltak kutatók, akik elmentek, és vannak, akik menni készülnek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.