Luxusingatlanok Stumpf István cégeiben

  • narancs.hu
  • 2014. május 14.

Belpol

Stumpf István érdekes cégügyeiről közöl tényfeltáró írást a holnap megjelenő Magyar Narancs. Szó lesz egy svájci székhelyű cég különös tőkeemeléséről, vagy arról az ügyletről, melynek során Stumpfék egy 250 milliós rózsadombi luxusvillát tulajdonló kft.-t vettek 4 millió forintért.

Stumpf István két vállalkozásában 2006 és 2009 között egy svájci székhelyű cég, a Brainwork Trust 135 millió forintért vásárolt 9,93 millió forint értékű tulajdoni részesedést, amit 2012-ig névértéken adott vissza Stumpfnak és családtagjainak. A svájci tulajdonrész-szerzés részben ún. ázsiós tőkeemeléssel történt, melynek során például az egyik Stumpf-cég, a Faktum 57 ötmilliós részesedéséért a svájci társaság ennek a tízszeresét, összesen 50 millió forintot fizetett. Az ázsió (a két összeg különbözete) ebben az esetben tehát 45 millió forint volt.

A cégbírósági nyilvántartásból és a cégek beszámolóiból úgy tűnik, Stumpf két cége idővel ingatlanokba fektette a svájci vállalkozástól érkezett jelentős mennyiségű pénzt: a Faktum a siófoki Aranyparton épült Galerius Harmony lakóparkban egy 124 négyzetméteres luxusapartmant vásárolt, a másik, a Brain Business a Rózsadombon, a Pusztaszeri úton vált résztulajdonossá egy kétlakásos társasházzá alakított villa nagyobbik felében.

Izgalmas a története Stumpf István harmadik cégének, az Aleria Ingatlanhasznosító Kft.-nek is. Az első Orbán-kormány választási vereségét követően, 2002 őszén röppent fel a hír, hogy a volt kancelláriaminiszter a Rózsadombon havi egymillió forintért bérel egy 700 négyzetméteres, úszómedencés, másfél ezer négyzetméteres telken fekvő háromszintes villát. A Magyar Narancs akkori beszámolója szerint a Rózsadomb impozáns részén épült, Gárdonyi Géza utcai luxusvillát részben Stumpf mint magánszemély, részben a 2002 júniusában általa és Anna nevű lánya által alapított Faktum 57 Kft. vette bérbe az Aleriától. Az Aleriát Petróczki László és lánya, Spéderné dr. Petróczki Márta 2002 márciusában alapította, s a cég megalakulását követően lényegében azonnal, májusban megvásárolta a Gárdonyi utcai villát, amelyet ezután bérbe adott Stumpféknak. 2010. június 15-én, két héttel a második Orbán-kormány megalakulását követően és cirka egy hónappal alkotmánybíróvá választása előtt Stumpf István és a Faktum 57 Kft. megvásárolta az Aleria Kft.-t. Spéderné Petróczki Erzsébet helyett a cégpapírok ekkor már volt férjét, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettesét, az FHB Bank igazgatóságának jelenlegi elnökét, Spéder Zoltánt tüntették fel tulajdonosként.

A cégekről, az ázsiós tőkeemelésekről, az ingatlanvásárlásokról, a Spéder Zoltánnal való üzleti kapcsolatáról megkérdeztük Stumpf István alkotmánybírót is, aki válaszában többek között az alábbiakat közölte: „Álláspontom szerint […] kérdéseik (azok mélysége, célzottsága és különösen azok ütemezése) az Alkotmánybíróság és ezen belül az alkotmánybírák befolyásolását célozzák bizonyos döntésre érett ügyekben, illetve azt, hogy megkérdőjelezzék az Alkotmánybíróság és egyes alkotmánybírák függetlenségét vagy megingassák a pártatlanságukkal kapcsolatos közbizalmat.” A „döntésre érett ügyek” alatt Stumpf István feltehetően a takarékszövetkezetek államosításával és a Takarékbank eladásával kapcsolatos alkotmánybírósági eljárásokra utalhatott, a kormány ugyanis az elmúlt hónapokban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a takarékszövetkezeti szektort és a Takarékbankot a Spéder Zoltán által vezetett és részben tulajdonolt FHB érdekeltségébe manőverezze.

Részletek a holnap megjelenő Magyar Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?