„Mindenki akarjon gyereket, különben összedől az államháztartás” – Az abortuszról vitáztak

Belpol

Miközben a kormány a családok éve keretében vég nélkül hirdeti a népszaporulat növelését. „Ma Magyarországon a gyermekvállalás szegénységi kockázat.”

Gyerekvállalásról, az abortuszról, fogamzásgátlásról, családtámogatásról és családpolitikáról vitázott szerda este a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX eseményén Dúró Dóra független országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese és Cseh Katalin, a Momentum politikusa, orvos, egészségügyi közgazdász.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Dúró korábbi kijelentésének – kötelezővé tenné az abortuszra jelentkező nőknek a magzat szívhangjának meghallgatását – nagy visszhangja volt a sajtóban. Mint mondta, egyfajta tájékoztatásnak szánná a kötelező lehetőséget, hátha tudatosabban hoznák meg a döntést az abortuszra vállalkozók.

„Nem a nők paráztatása a cél”

A Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese szerint ugyanis a legnagyobb válsághelyzetben nem a várandós nő, hanem az a magzat van, akinek az életéről döntenek. A szívhang meghallgattatásával esély teremtődne a magzatok számára, hogy először kommunikáljanak az édesanyjukkal – mondta Dúró Dóra. „Nem a nők paráztatása a cél, mert már az önmagában elég para, hogy egy anya el akarja venni a gyereke életét.”

A Momentum politikusa elég erős túlzásnak tartja a szívhangos javaslatot. Cseh Katalin szerint nincs szükség efféle törvényjavaslatra, mert a meglévő 1992. évi LXXIX. törvény a magzati élet védelméről kellőképpen szabályozza a terhességmegszakítást. A gond csak az szerinte, hogy az állam évtizedek óta nem tartja be, módszeresen ignorálja a jogszabály bizonyos részeit, amely többek között azt is kimondja, hogy az állam köteles elősegíteni a fogamzásgátló eszközök rászorultságtól függő kedvezményes igénybevételét, valamint biztosítani a felvilágosítást a születésszabályozásról az alap- és középfokú oktatási intézményekben.

Éppen ezért a Momentum programjának egészségügyet érintő részében megfogalmazták, hogy a kormánynak a tudatos családtervezés érdekében támogatni kellene a sürgősségi fogamzásgátlás recept nélküli elérhetőségét, mert az jelenleg csak limitáltan hozzáférhető. Valamint értelmes, korszerű szexuális felvilágosító programot kellene kidolgozni.

Mert a védekezés Magyarországon ma kifejezetten drága, nem mindenki engedheti meg magának, ezért nők és férfiak sokszor olyan tévhiteket tekintenek módszernek, amik nem nyújtanak védelmet, ezen okok pedig nem kívánt terhességekhez vezethetnek – hangsúlyozta Cseh Katalin. Mindehhez új törvény se kell, csak be kellene tartani a meglévőt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A vita során abban mindkét politikus egyetértett, hogy a nem kívánt terhességek számát kellene csökkenteni, amivel a művi abortuszok száma is redukálódna.

Míg a volt jobbikos, most független országgyűlési képviselő szerint azt kell elérni, hogy mindenki akarjon gyereket, mert előbb-utóbb össze fog dőlni az államháztartás, persze első körben az is hathatós megoldás lenne, ha azokat az embereket tudnák valóban támogatni, akik szeretnének gyereket, hogy tudják is vállalni, addig a momentumos Cseh Katalin szerint az egyénre kell bízni a döntést, ki, mikor és hány gyereket akar, ha egyáltalán akar, az államnak támogató környezetet kell nyújtania, nem pedig beleszólni az emberek életébe. „Hogy minden gyerek akkor szülessen meg, amikor várják.”

Az, hogy a Fidesz családpolitikája torz, a jelen családtámogatási rendszer pedig enyhén szólva reformokra szorul, nem kérdés egyik párt politikusa számára sem. Dúró szerint hibás koncepció, hogy a harmadik gyerekek megszületésére fókuszál a kormány, mikor az általa ismert felmérések szerint Magyarországon a második gyerek vállalása a kardinális kérdés. Ezért ezen gyerekek megszületését kellene támogatni, persze nem a harmadik gyereket vállalók kárára.

„A gyermekvállalás szegénységi kockázat”

Cseh szerint „amikor ott tartunk, hogy macskával is nehéz albérletet találni, nemhogy gyerekkel”, lehet, hogy fel kellene ismernie a kormánynak, hogy nincsenek az emberek, a fiatalok meg főleg olyan helyzetben, hogy családot alapítsanak. A momentumos Cseh szerint először a fiatalok helyzetét kellene biztosabbá tenni.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Dúró Dóra szerint bár a probléma valós, csak kifogás, hogy az életszínvonal tudatilag határozza meg a gyerekvállalást. A Mi Hazánk Mozgalom politikusa úgy látja, azért sem vállalnak a nők gyereket, mert nincs elismerve ez a női szerep, rossz a szemlélet, nem ismerik el az anyaságot munkaként, nem támogatják kellőképpen a nők munkavállalását a gyereknevelés mellett és nem segítik elő az apák bevonását a gyereknevelésbe. Ezért például a Momentum mellett a Mi Hazánk Mozgalom is indokoltnak tartaná az úgynevezett apa-hónap bevezetését.

Bár sok közös törekvést megfogalmazott a két párt politikusa, a gyerekvállalás kérdését a terhességmegszakítás tekintetében egészen másként látják, lényegi eltérés van a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom politikusának szemléletében, elvi hozzáállásában.

Cseh Katalin szerint a női önrendelkezés is épp olyan fontos, mint a magzat védelme, ezért egyensúlyt kell találni a magzati élet és az anyai önrendelkezés óvása között.

„Az abortuszmentes társadalom utópia”

Dúró Dóra úgy látja, azért „nincs konszenzus e kérdésben, mert más az emberfogalmunk”. A képviselő szerint ugyanis a magzati élet védelme az elsődleges, mert a magzat a fogantatástól emberi élet, amely létéről visszafordíthatatlan döntést hoznak az abortusz során. Viszont Dúró sem hisz az abortuszmentes társadalomban, utópiának tartja annak lehetőségét. Mert „nem lehet mindenkit megmenteni”.

Az abortuszkérdés családpolitikai eszköz?

Bár 2018 hivatalosan a családok éve, hangulatkeltő kampányfogásokon, jól hangzó pénzbeli ösztönzésen kívül nem különösebben sikerült a kormánynak valódi megoldást jelentő családtámogatási vagy gyerekvállalást ösztönző intézkedésekkel előállnia.

Pedig Orbán Viktor még az áprilisi országgyűlési választás után leszögezte, hogy átfogó megállapodást akar kötni a magyar nőkkel. „Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek is fontos ügy. A legszemélyesebb közügy.”

Feltételezhetően éppen ezért a már kiszivárgott részletek ismeretében a kormány következő nemzeti konzultációjának fókuszában a gyermekvállalási kedv növelése áll.

Ugyanakkor augusztus végén röppent fel a hír, hogy „pontosítani” kíván októberben az Emmi a terhességmegszakítást érintő szabályokon. Akkor sem volt és azóta sem világos, mit fed a „pontosítás”, semmilyen konkrétumról nem tudni.

A belengetett abortuszról szóló törvénymódosítás lehetőségén felbuzdulva Dúró Dóra határozati javaslatot nyújtott be, amely értelmében kötelezővé tenné a magzati szívhang kihangosítását a terhességmegszakítások előtt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.