„Pontosítani” akar a kormány az abortusz szabályozásán

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 27.

Belpol

De senki nem tud semmiről.

Októberben „pontosítani” kíván az Emmi a terhességmegszakítást érintő szabályokon, ez szerepel a kormány őszi jogalkotási programjában az egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvénymódosítás cím alatt – írja az ATV.

Egyelőre nem világos, mit fed a „pontosítás”, államtitkári szinten sem tudnak semmilyen konkrétumról, miben állhat a változtatás. Körülbelül csak találgatni lehet, de az ATV forrásai szerint a pontosítás nem jelent érdemi, tartalmi módosítást, nem lesz szigorítás.

Egyes feltételezések szerint például egy civil szervezet kezdeményezése nyomán pontosítják a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat.

Az Emmitől úgy nyilatkoztak, „tudatformálás szintjén” lehet változtatás, vagy az ismeretterjesztésben, a védőnői feladatkörben, hiszen a szóban forgó egészségügyi tárgyú törvénymódosítási javaslatok is a védőnői körzetekkel, illetve azzal kapcsolatosak, hogy az egészségügyi alapellátáshoz tartozó területi védőnői ellátás nem választható szabadon. Vagyis a szabadon választhatóság értelmezése érintheti a terhességmegszakítás szabályozását esetleg.

Egy másik kormánypárti forrás a nagy ötletelésben arra jutott, hogy az végül is nem lenne rossz gyakorlat, ha az orvos meghallgattatná például minden terhességmegszakítást kérelmező nővel a magzat szívhangját az előzetes vizsgálat során, ilyen „pontosítást” el tudna képzelni, hátha ezzel csökkenhetne az abortuszok száma.

A terhességmegszakítás alapvető szabályait a magzati élet védelméről szóló 1992. évi 79. törvény szabályozza. A terhesség csak veszélyeztetettség, illetve az állapotos súlyos válsághelyzete estén szakítható meg – a törvényben meghatározott feltételek szerint. A súlyos válsághelyzet definíció szerint testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.

Figyelmébe ajánljuk