„Pontosítani” akar a kormány az abortusz szabályozásán

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 27.

Belpol

De senki nem tud semmiről.

Októberben „pontosítani” kíván az Emmi a terhességmegszakítást érintő szabályokon, ez szerepel a kormány őszi jogalkotási programjában az egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvénymódosítás cím alatt – írja az ATV.

Egyelőre nem világos, mit fed a „pontosítás”, államtitkári szinten sem tudnak semmilyen konkrétumról, miben állhat a változtatás. Körülbelül csak találgatni lehet, de az ATV forrásai szerint a pontosítás nem jelent érdemi, tartalmi módosítást, nem lesz szigorítás.

Egyes feltételezések szerint például egy civil szervezet kezdeményezése nyomán pontosítják a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat.

Az Emmitől úgy nyilatkoztak, „tudatformálás szintjén” lehet változtatás, vagy az ismeretterjesztésben, a védőnői feladatkörben, hiszen a szóban forgó egészségügyi tárgyú törvénymódosítási javaslatok is a védőnői körzetekkel, illetve azzal kapcsolatosak, hogy az egészségügyi alapellátáshoz tartozó területi védőnői ellátás nem választható szabadon. Vagyis a szabadon választhatóság értelmezése érintheti a terhességmegszakítás szabályozását esetleg.

Egy másik kormánypárti forrás a nagy ötletelésben arra jutott, hogy az végül is nem lenne rossz gyakorlat, ha az orvos meghallgattatná például minden terhességmegszakítást kérelmező nővel a magzat szívhangját az előzetes vizsgálat során, ilyen „pontosítást” el tudna képzelni, hátha ezzel csökkenhetne az abortuszok száma.

A terhességmegszakítás alapvető szabályait a magzati élet védelméről szóló 1992. évi 79. törvény szabályozza. A terhesség csak veszélyeztetettség, illetve az állapotos súlyos válsághelyzete estén szakítható meg – a törvényben meghatározott feltételek szerint. A súlyos válsághelyzet definíció szerint testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.