Miközben kirúgták Prőhlét, Orbán szerint nincs kultúrharc, csak „lökdösődés”

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. október 4.

Belpol

A miniszterelnök szerint dúl a kultúrbéke.

Kultúrharc nem Magyarországon, hanem Európában van, és ez az európai kultúrharc valójában „a saját kultúránkért folytatott harc” – mondta az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök ma délelőtt a Hagyományok Házának székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán.

false

 

Fotó: MTI

 

Miközben a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját épp lapátra tette a NER, a miniszterelnök a hazánkra jellemző kultúrbékéről beszélt, illetve, hogy lassan teljes egyetértés formálódik arról, hogy „a jövőnket a családra, a munkára és a nemzet újraegyesítésére kell építeni”.

„Néha azt hallom, hogy Magyarországon kultúrharc zajlik. Azt gyanítom, hogy az egyes pozíciók körüli lökdösődés, a kultúrfilozófiák közötti hírlapi vita talán a modern élet megszokott rendjéhez tartozik” – osztotta meg gyanúját a kormányfő, ám egyben óva is intett mindannyiunkat:
„A saját földünkön – s ez igaz Európára és Magyarországra is – a saját kultúránk szabályai és értékei szerint akarunk élni.” Ha ugyanis eltűnnek a történelmi, kulturális alapok, „ha hagyjuk, hogy kicseréljék a kulturális altalajt”, akkor Európa kártyavárként dől össze – jelentette ki.

Orbán Viktor beszélt még a lopakodó összeurópai kulturális önfeladásról és a végén elmondta, ki a magyar:

„Az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz.”

Majd a hírek szerint átadta a Hagyományok Házát, melynek küldetése hozzásegíteni minket, hogy „az unokáink is magyarok lehessenek”.

Figyelmébe ajánljuk