Magyar Helsinki Bizottság: Leminősítették a magyar ombudsmant külföldi kollégái

  • narancs.hu
  • 2022. május 25.

Belpol

Kozma Ákos ezzel formálisan is kikerült a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából.

"Véglegessé vált: leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái" - írja a Magyar Helsinki Bizottság.

Ahogy a szervezet megjegyzi: "Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket. Nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Mindez az ombudsman függetlenségének a hiányát is mutatja a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének (GANHRI) döntése szerint."

A Helsinki azt írja, hogy a fentiek miatt az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt. És hogy mit jelent a leminősítés? "A mi ombudsmanunknak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában." Vagyis:

Most már formálisan is kikerült a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából.

Ahogy a Helsinki írja, több civil szervezet segítségével ők is írtak egy árnyékjelentést, amiben már tavaly részletesen elemezték az ombudsman tevékenységét, és ők is ugyanarra a következtetésre jutottak, mint a világszövetség. Majd hozzáteszik: "Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le „a nép ügyvédjét”, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit."

✋ Véglegessé vált: leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái! ☹️ ⚫️ Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa...

Posted by Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee on Tuesday, May 24, 2022

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk