Magyar kutatók: A Sound után sok a drog a Balatonban

  • narancs.hu
  • 2022. július 8.

Belpol

2017 és 2019 között vizsgálták a tó vizét Zamárdinál, és az élővilágra már veszélyes mértékű koncentrációt is mértek.

Nyolc magyar kutató 2017 és 2019 között vizsgálta a Balaton vizében az illegális drogok jelenlétét és a környezetre gyakorolt hatását. Tavaly angol nyelven egy kémiai szaklapban publikálták, mire jutottak.

Tanulmányuk most került a Qubit látókörébe.

Maász Gábor, Molnár Éva, Mayer Mátyás, Kuzma Mónika, Takács Péter, Zrinyi Zita, Pirger Zsolt és Kiss Tibor Zamárdinál, a Balaton Sound területe mellett, a parttól 35 méterre elhelyezett három mérési ponton, illetve két 6-8 kilométerre lévő kontrollponton vett mintákkal dolgozott.

Mértek a fesztivál előtt 3 hónappal, egy héttel, majd a rendezvény vége után egy nappal, egy hónappal és négy hónappal is. Bár tanulmányukban nem nevezték nevén a Balatont, sem a Balaton Soundot, az ábrákból kiderül, hogy ez Magyarország, a Balaton és kizárásos alapon a nagy zenei fesztivál csak a Sound lehet.

Az „Illicit Drugs as a Potential Risk to the Aquatic Environment of a Large Freshwater Lake after a Major Music Festival, vagyis „Illegális kábítószerek mint egy nagy édesvízi tó vízi ökoszisztémájára jelentett potenciális kockázat egy nagy zenei fesztivál után” című munka megállapítja, hogy 10 tiltott kábítószer nyomai mutathatók ki a vízmintákban a fesztivál utáni napokon. 

A legnagyobb koncentrációban a kokain, a ketamin fordult elő, valamint az ecstasy fő hatóanyaga, az MDMA. A magyar kutatók szerint a hatóanyagok zöme a vízben is „megőrizte farmakológiai hatását, ami potenciálisan káros hatással lehet az élővilágra (...), a vízi organizmusokra, köztük a baktériumokra, algákra, gerinctelenekre és halakra is”.

A Balatonba valószínűleg vizelet formájában kerülhetnek drogok, és mint a kutatók írták, „a fesztivál területén a tiltott kábítószerek környezeti terhelése várhatóan sokkal nagyobb, mint amit megfigyeltünk, mivel a szárazföldi forrásokat (pl. a rögzített és mobil WC-ket, bokrokat) nem vettük figyelembe a vizsgálatban”.

Azt, hogy a Balaton élővilágára hogyan hatott ez, nem derül ki.

A Qubit arról ír, hogy korábbi kutatások szerint az amfetamin a (Balatonban nem túl gyakori) szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) és a nagy vízibolha (Daphnia magna) számára mérgező, és befolyásolja az algák klorofilltartalmát. A kokain a vándorkagyló (Dreissena polymorpha) DNS-ét károsítja, és roncsolja az európai angolna (Anguilla anguilla) vázizomzatát. A metamfetamin a hosszú távú memória kialakulását gyengíti jelentősen a nagy mocsáricsigában (Lymnaea stagnalis).

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.