Magyar Orvosi Kamara: „Az orvostársadalom bajára nem egy nagy fehér boríték a megoldás”

  • narancs.hu
  • 2020. április 5.

Belpol

A szervezet közleményt adott ki az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 000 forintos juttatásával kapcsolatban.

„A Magyar Orvosi Kamara (MOK) továbbra sem ismeri a kormány tervének részleteit a bruttó 500.000 ezer forintos, egyszeri juttatásról. Tudjuk viszont, hogy Magyarországon a közalkalmazotti bértábla szerint egy kezdő orvos jelenleg 964, egy 6 éve dolgozó szakorvos 1742 forintos nettó órabérért dolgozik. Ez a fő oka annak, hogy egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal” – fogalmaz közleményében a szervezet.

A MOK januárban mértéktartó javaslatot tett a kormány számára a biztonságos betegellátáshoz szükséges bérrendezésre. Eszerint két év alatt el kell érni az osztrák orvosi bérek felét, ami a két ország fejlettsége közötti különbségnek is megfelel. A kamara szerint ez elegendő lennei orvosaink itthon tartásához és a társadalom érdekét szolgáló egészségügyi reform megkezdéséhez. Az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere ugyanis élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent.

„A járvány most itt van, kollégáink a rájuk kiemelten leső veszély ellenére teszik a dolgukat. Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó. Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a Kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet

500.000 forint nagy összeg. A Kamara elismeri, hogy az alacsony bérezés miatt ez az egyszeri juttatás is nagy segítséget jelent. A magyar orvostársadalom bajára azonban nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés. Azt várjuk és kérjük a Kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el” – zárul a közlemény.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában közölte, hogy az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos plusz juttatásban részesülnek, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombati rendkívüli kormányinfón pedig elmondta, erre a kormány 70 milliárd forintott különített el.

Neked ajánljuk