Magyar Péter: Orbán 2000 embert állított rám, de megöletni nem akar

  • narancs.hu
  • 2024. május 6.

Belpol

Az 1998-as Orbánhoz szeretne visszatérni, beszélt váratlan berobbanása okáról, az orosz-ukrán háborúról, de arról is, miért nem folytathat oroszellenes politikát.

Több, egymással összefüggő, egyszerre publikált vezető cikkben foglalkozik a Rzeczpospolita című lengyel lap Magyar Péterrel, akit olyan figuraként mutatnak be, akit januárban még senki sem ismert, ma már viszont a magyar választók 24 százaléka támogat, és aki a Fidesz egykori kádereként akár meg is döntheti a NER-t, emiatt Orbán Viktor is tart tőle – írja szemléjében a 444.hu.

A lap kiemeli, hogy Magyar ezen a hétvégén a Fidesz egyik szimbolikus helyének számító Debrecenbe tudott tízezres tömegrendezvényt szervezni, mivel a helyieket többek között felháborította a rájuk kényszerített akkugyár.

A kevert műfajú cikkben Magyar Péter több érdekes dolgot is nyilatkozik. És mivel szinte csak Orbán Viktorról kérdezték, az ellenzéki politikus talán minden eddiginél többet árult el arról, mit gondol róla.

 Orbán Viktor 2000 embert állított rám. Az ügynökeit. De nem olyan ostobák, hogy megöljenek. Akkor forradalom törne ki Magyarországon."

– nyilatkozta jelenlegi helyzetéről és a miniszterelnökhöz fűződő viszonyáról.

A pár hónapja tartott lengyel választásokra célozva például azt mondjta, hogy

Örültem a PiS vereségének, mert Lengyelország a Fidesz fontos szövetségese volt. Ez az utolsó esély a rendszerváltásra. Ha most nem történik meg, a magyarok elveszítik a reményt."

Mindemellett egyértelműsítette, hogy

Az 1998-as Orbánhoz szeretnék visszatérni, azokhoz az időkhöz, amikor a gazdaság remekül fejlődött, és semmi sem fenyegette a demokráciát."

  • Arra a kérdésre, hogy ha kikap tőle Orbán, szerinte békésen átadná-e a hatalmat, vagy autokratikus eszközökhöz nyúlna, azt felelte: "Remélem, maradt benne valami a négy választást megnyerő demokratából. Úgyhogy azt szeretném gondolni, hogy átadja a hatalmat, és nem változik új Putyinná."
  • A közelgő EP-választásról azt mondta: "Azt hiszem, (Orbán) már tudja, hogy elveszítette az emberek bizalmát, bár ezt a június 9-i EP-választás eredményének még igazolnia kell. Meglátjuk, mi lesz a jelenlegi ellenzékkel, ami véleményem szerint az Orbán által kiépített rendszer része volt, a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szocialistái mindenképpen."
  • Mikor megkérdezték, szerinte Orbánnak börtönbe kellene-e mennie, először azt felelte, hogy "Nem rajtam fog múlni." Majd úgy folytatta:

Orbán okos. Nem hiszem, hogy elkövetett volna bármi törvénytelenséget. Könnyedén meg tud változtatni bármilyen törvényt, egy nap alatt. A célom nem az, hogy börtönbe zárassam, hanem hogy olyan rendszerváltást érjek el, hogy az igazságszolgáltatás újra függetlenné váljon, és dönthessen Orbán sorsáról. Ma ez teljesen a Fidesztől függ."

  • Megkérdezték tőle, Magyarország maffiaállam-e. Mire Magyar azt feleli: "Igen, olyasmi."
  • Arról, hogy mi magyarázhatja váratlan berobbanását, Magyar azt említette fő okként, hogy
    • Novák Katalin kegyelme a pedofil elkövetőt fedező elítéltnek pattintotta ki a szikrát,
    • de a jelenségben szerinte a gazdasági válságnak is nagy szerepe volt, hiszen az átlagbér vásárlóereje két év alatt az ötödével csökkent, és az árak mindeközben 40 százalékot emelkedtek,
    • Magyarország így lassan az unió második legszegényebb országa lesz.

A lap interjút is közölt a TISZA Párt elnökével, "Magyar Péter: Senki sem segített a magyaroknak. Miért kéne most segítenünk az ukránoknak?” címmel.

  • A háborúról szóló blokkban arra a kérdésre, hogy "Ukrajnának addig kellene harcolnia, amíg Oroszország ki nem vonul a Krím és Donbasz területéről?" Magyar úgy felel, hogy "Az oroszoknak ki kellene vonulniuk a Krímből és Donbaszból."
  • "De további háborúskodás árán is? Ez több százezer további áldozatot jelentene. Amerikának, Európának, Kínának és Törökországnak valamilyen megoldást kellene találniuk Oroszországgal" – tette hozzá Magyar.
  • "Orbán megközelítése ezen a téren teljesen eltér a többi uniós országétól" – tért Orbán háborús értelmezésére.

De bizonyos értelemben igaza van, mert nem Magyarország fog dönteni arról, milyen lesz ez a béke. Kis ország vagyunk."

  • A lap újságírója erre közbevetette, hogy Észtország kisebb, mégis küld fegyvereket Ukrajnának. Majd rákérdezett, ha hatalomra kerülne, Magyar ugyanezt tenné-e. Mire a TISZA párt határozott, nagybetűkkel szedett NEM-mel válaszolt.
  • "200 ezres magyar kisebbség él Kárpátalján. Ezt a térséget Oroszország nem bombázta. Nem akarjuk kockára tenni az életüket."
  • Az újságíró erre megjegyezte, hogy lengyelek is élnek Ukrajnában, Varsó mégis küld fegyvereket nekik. Majd azt vetette fel, hogy mi történt azzal a Magyarországgal, amely fél évszázadon át volt a keleti blokk tagja, és 1956-ban fellázadt Moszva ellen.

     

     

És 1956-ban bárki is a segítségünkre sietett? Magunkra hagytak minket az oroszokkal szemben. Hát akkor most miért kockáztassuk a függetlenségünket azzal, hogy hadba szállunk Ukrajnáért? A történelem során soha senki sem segített rajtunk! Mi mentettük meg sokszor a Habsburg monarchiát és a keresztény Európát, évszázadokon át. Ukrán városokat rombolnak le, de Kijevnek van ideje a magyar kisebbség jogainak csorbítására? Ez hogy lehetséges?"

Magyar Péter ezek után arról beszélt, hogy a 10 éven át tartó fideszes agymosás miatt nem folytathat nyíltan oroszellenes politikát. E kijelentése előtt az újságíró arról beszélt, hogy a lengyelek másképp látják a háborút, mert szerintük ha Putyin nyer Ukrajnában, az egyesült Európára fog támadni. Azt kérdezte Magyartól, hogy "Lehetséges, hogy a magyarok máig tartó bizalmatlanságát Trianon okozza? Mire Magyar úgy válaszolt, hogy

  • "Trianonban elvesztettük a területünk kétharmadát, ötmillió magyar rekedt az anyaország határain kívül. Az első és a második világháborúban a németek mellé álltunk, és mindent elvesztettünk. Úgyhogy most megpróbálunk legalább egy kicsit függetlenül eljárni."
  • Magyar Péter szerint az ukrajnai háború a magyarországi EP-választási kampány legfontosabb témája.

Ha elkezdenék rosszakat mondani Oroszországról, azonnal elveszíteném minden támogatottságomat. Itt tíz éve folyik az agymosás. Igen, mindig is harcoltunk az oroszok ellen, de ez a propaganda jelentősen megváltoztatta a magyarok hozzáállását. És ezt nem tudjuk egy vagy két év alatt visszacsinálni."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk