Magyar útlevelet adott Szijjártó Péter a New York-i haszidi közösség vezetőjének, a munkácsi rebbének

  • narancs.hu
  • 2019. május 15.

Belpol

Moshe Leib Rabinovich az a rabbi, akivel korábban Semjén Zsolt és Kumin Ferenc személyében már találkozott a magyar kormány. Ez a közösség védte meg állítólag Orbánt a Horthy Miklóst dicsérő szavai miatt.

Szijjártó Péter New Yorkban találkozott a haszid zsidó közösség képviselőivel, akikkel a magyarországi zsidó temetők romló állapotáról tárgyalt – írja a Neokohn.hu. A lap úgy tudja, a külügyminiszter megígérte, hogy lépéseket fog tenni az ügyben.

false

 

Fotó: MTI

A külügyminiszter a brooklyni haszid közösség egyik vezetőjének magyar útlevelet adott, ugyanis Moshe Leib Rabinovich Munkácson született 1940-ben. A munkácsi rebbe ugyan nem beszél magyarul, de fontos számára a magyar identitás.

A munkácsi rebbével és a haszid közösség képviselőivel legutóbb három éve találkozott a magyar kormány képviselője. Akkor a magánúton lévő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kumin Ferenc New York-i főkonzul látogatott el Brooklynba.

Victor Orben rabbijai

Sok minden nem stimmel abban a történetben, amely szerint tizenegy New York-i rabbi állt ki Orbán Viktor mellett, miután a miniszterelnököt „méltatlan támadás" érte a Horthy Miklóst dicsérő mondatai miatt. Például nem létezik a közleményt kiadó szervezet, és az aláírók egy része nem rabbi.

Szijjártó interjút adott New Yorkban az i24 News nevű izraeli hírcsatornának, többek között azt mondta, hogy Egyesült Államok és Magyarország ugyanazon az oldalon áll, ha arról van szó, hogy Izraelt illetően tisztességes és kiegyensúlyozott álláspontra kell helyezkedni.

A magyar külügyminiszter szerint az Európai Unió számos témában nem ilyen állásponton van. Magyarország ilyenkor kész megtörni az egységet.

Szijjártó az MTI szemléje szerint elmondta azt is, Magyarország nemrégiben kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben,

de egyelőre nincs napirenden, hogy a nagykövetséget is átköltöztessék Tel-Avivból.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország Izraellel is stratégiai szövetséget és baráti kapcsolatokat ápol. Az antiszemitizmussal szemben pedig a zéró tolerancia politikáját alkalmazza, és büszke is lehet ennek eredményeire. A holokauszttagadásért Magyarországon börtön is járhat, továbbá a kormány nemcsak Magyarországon, hanem a határokon kívül is támogatja zsinagógák újjáépítését, felújítását.

Figyelmébe ajánljuk