Magyarországra bevándorló nyugat-európai családokat vizionál Orbán

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Belpol

A Fox Newsra cserélte a Kossuth Rádiót Orbán, ahol arról beszélt, Amerikának is jobb lenne, ha őt támogatná, és nem egy olyan kormányt, ami néhány hónap után majd megbukik. 

Bár Orbán Viktor miniszterelnök ismét kihagyta a Kossuth Rádióban szokásos péntek reggeli interjúját, amerikai keleti parti idő szerint csütörtök este adásba került a Fox News megosztó műsorvezetője, Tucker Carlson által készített interjú a csatornán. 

A műsorban Carlson rövid bemutatót is mellékelt az interjújához Magyarországról, amelyben arról beszélt, hogy a nyugati – és különösen az amerikai – "neoliberálisok" azért gyűlölik annyira Orbánt, mert kiállt a határok mellett és "azt gondolja, hogy a családok fontosabbak a bankoknál", hogy ezért fasisztának és diktátornak nevezik, Washingtonban pedig hajlandóak "egy nyílt antiszemitát" is támogatni vele szemben a jövő évi választásokon (nem egyértelmű, hogy itt kire gondolt, de valószínűleg a Jobbikra). 

Arról is beszélt, hogy bár például a Freedom House listáján egyre hátrébb sorolják Magyarországot demokratikus szempontból, ez nem igaz, mert még New York-nál is nagyobb a szabadság, ott ugyanis elhallgattatják a Szilikon-völgyből azokat, akik Joe Biden elnök politikáját kritizálja, de Budapesten senkit nem ér atrocitás, ha ellenzéki, sőt, állítása szerint Orbán is rendszeresen autózik biztonsági emberek nélkül. 

Az interjúban Orbán arról beszélt, hogy 2015-ben a menekültek megállítása volt az egyetlen ésszerű döntés, mert van egy jogi procedúra, amit végig kell csinálni, ha valaki be akar lépni az országba. Állítása szerint erre meg is van a felhatalmazása:

"az Isten, a természet, minden érv velünk van, mert ez a mi országunk" 

– válaszolta Carlson azon kérdésére, hogy van-e ehhez joga.  

Azt is kifejtette, hogy ha valaki csak azért akar Magyarországra jönni, mert ez egy szép ország, és itt akar élni, akkor azt nem lehet, mert "az nem egy emberi jog, hogy ide lehet jönni, semmiképp, mert ez a mi földünk, ez egy nemzet, egy közösség, családok, történelem, hagyomány, nyelv". 

Arról is beszélt, hogy a nyugat-európai országok szerinte "új társadalom" néven poszt-keresztény, poszt-nemzeti társadalmat építenek, és azt gondolják, hogy ha keverik az érkező muszlim közösséget az ott élő keresztény közösséggel, az jó ötlet, Orbán szerint viszont ez inkább nagyon kockázatos, és a magyarok is nemet mondtak rá. Szerinte ezért támadják Magyarországot, és ezért nagyon rossz a megítélése: "úgy kezelnek mint az EU fekete bárányát, engem személyesen, és néha Magyarországot is" – fogalmazott.  

Orbán arra, hogy Joe Biden amerikai elnök "totalitárius gengszternek" nevezte, azt reagálta, hogy Magyarországon erre azt szokták mondani, hogy

"ki ez az alak, hogy ilyet mondjon? Aztán azt mondjuk, hogy ja az Egyesült Államok Elnöke, akkor komolyan kéne venni. De egyébként valaki, aki nem beszéli a nyelvünket, és nagyon korlátozott tudása van Magyarországról, akár csak az elmúlt néhány évtizedről, egyértelműen nem ért minket, és ilyen a véleménye? Ez egy személyes sértés minden magyarnak" 

– fejtegette, hozzátéve, hogy mivel viszont az USA elnökéről van szó, ezért visszafogottnak kell lenni, mert nem szabad tönkretenni a kétoldalú kapcsolatokat, amik amúgy igen jók. "Minden jól működik, kivéve a politika, amikor a liberálisok vannak kormányon Washingtonban."

Orbán szerint a liberálisok fő problémája a sikereivel van, mert nem tudják hova tenni, hogy mi történik Közép-Európában (Magyarországon jobban kimondva mint Lengyelországban), ahol szerinte egy új társadalom épül, ami nagyon sikeres gazdaságilag, politikailag, kulturálisan, demográfiailag. 

"A nyugati liberálisok nem tudják elfogadni, hogy a nyugati civilizáción belül van egy konzervatív nemzeti alternatíva, ami sikeresebb is a mindennapi életben, mint a liberális."

Szóba kerültek a magyar választások is, ahol (Carlson és) Orbán interpretációjában az exkommunista erők az antiszemita jobboldallal szövetkezve indulnak az izrael-, amerika- és NATO-barát, nyugati orientációjú kormány ellen. Orbán csodálkozását fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség ezt elfogadja.

Azt is állította, hogy Közép-Európában, amelyek a leginkább megsínylették a szovjet megszállást, nagyon népszerű a magyar megközelítés, talán még többségben is vannak a hívei, még akkor is, ha a többi országban visszafogottabbak nála; és szerinte Nyugat-Európában is millióak vannak, akik ellenzik a mostani nyugati politikát, ami nem tartja tiszteletben a családokat, migráción alapul és a nyílt társadalmon, és inkább jóléti állam.  Így pedig van esély – főleg Olaszországban – arra, hogy konzervatívra változzon a politikájuk, csak nemzetközileg nincsenek eléggé megszervezve. 

Orbán is egyetértett abban, hogy Budapest az egyik fővárosa az ilyen típusú gondolkodásnak, de egy közép-európai hálózatot is kiépítenek ebből, ugyanakkor szerinte nem csak gondolkodók, hanem "egyszerű, átlagos állampolgárok is Közép-Európába költöznek". "A jelek egyértelműek, sok keresztény konzervatív család, akik úgy gondolják, hogy Nyugat-Európa nem biztonságos eléggé, a jövő bizonytalan, a közbiztonság nem biztosított és nem az ő ízlésük szerint változnak meg azok az alapértékek, amelyekre az országuk épült, ők új helyet keresnek. Ha elmegy a magyar vidékre, fog találni nyugat-európai családokat, akik először csak nyaralót vettek, aztán egyre több időt töltöttek itt."

"Nem zárhatjuk ki, hogy eljön az európai történelem egy új korszaka, amikor új bevándorlás lesz, nyugatról keletre"

– mondta. 

Azt, hogy Orbán két, nukleáris nagyhatalmat vezető szövetségese Donald Trump és Benjamin Netanjahu is megbukott, a kormányfő úgy kommentálta: "nem voltunk túl szerencsések az elmúlt években", mert Trump nagy barátja volt, személyes jó kapcsolat volt közüttük, és Trump "America first" jelszavával is egyetértett, mert akkor a magyaroknak meg Magyarország lehet az első; Netanjahu pedig szintén a magyarok nagy barátja volt. "Így a magyar konzervatív zsidó-keresztény demokrata gondolkodás elvesztette két nagy nemzetközi támogatóját", ez új helyzetet teremtett, és Orbán úgy fogalmazott, neki mint politikusnak

"ez egy komoly kihívás, hogy hogyan kezeljük".

Azt is kijelentette, biztos benne, hogy a jövő évi választásokba "a nemzetközi baloldal" megpróbál majd beavatkozni, és mindent meg fog tenni, hogy leváltsák a kormányt. Szerinte ugyanakkor idővel az amerikai kormány is rájön majd, hogy jobb, ha van egy keresztény-konzervatív demokrata kormány, amelyet "hosszú távon támogatnak az emberek",

mint hogy "olyan kormány legyen, amelyet Amerika támogat, elfoglalja a helyét, de néhány hónap után elveszti hatalmat és destabilizációt és bizonytalanságot gerjeszt".

"Egy nem szeretett, de stabil partner jobb mint egy bizonytalan új" – tette hozzá. 

A teljes interjú itt nézhető meg: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk