Péterfalvi hivatalból vizsgálatot indított Pegasus-ügyben

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Belpol

Az adatvédelmi biztos visszajött a szabadságról, és döntött. 

Rövid közleményben tudatta csütörtök este a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), hogy vizsgálatot indít a Pegasus-ügyben. 

A közlemény úgy fogalmaz, hogy "a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben" indítják a vizsgálatot, amelyek szerint "egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust".

A NAIH hivatalból indított vizsgálatot, az üggyel kapcsolatban a vizsgálati eljárás végéig egyéb információt nem kívánnak közölni.

Péterfalvi Attila korábban a botrány kirobbanásakor azt közölte, hogy éppen szabadságon van, és csak augusztus 3-a után fog dönteni egy esetleges vizsgálatról. Akkor azt is mondta, hogy a vizsgálati eljárás lefolytatására 60 napjuk lesz, míg ha hatósági eljárást, akkor 150 napjuk. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható, ami azt is jelentheti, hogy a NAIH-vizsgálatnak eredménye csak a választások után lesz. 

Korábban az ügyészség is elrendelt nyomozást az ügyben, amelyben azt vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény. 

Mint ismert, újságírókat, közéleti személyiségeket is megfigyeltek az izraeli kémszoftverrel Magyarországon, a kormány pedig állítja, hogy mindent törvényesen csinált. 

A megfigyelési botránnyal kapcsolatos valamennyi cikkünk itt érhető el.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?