Májusban Magyarországra látogat az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Belpol

Az uniós támogatások felhasználását ellenőrző hatóságokat is meghallgatják.

Május 15–17. között Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége – írja a Népszava parlamenti forrásokra hivatkozva.

A delegáció célja, hogy megismerkedjen a korrupciós veszélyek miatt elindított jogállamisági eljárás fejleményeivel, meghallgassa az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok véleményét és megvizsgálja, hogy Magyarország képes lesz-e megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

A lap emlékeztetett, a jogállamisági eljárás keretében befagyasztott 6,3 milliárd euró felzárkózási támogatáshoz és a helyreállítási alapból jutó 5,8 milliárd euróhóz csak azután juthat hozzá Magyarország, hogy teljesített számos korrupcióellenes intézkedést és részben megreformálta a bírósági rendszerét. Ugyan a parlamenti látogatásnak még nincs végleges programja, és egyelőre a küldöttség összetételéről sem döntöttek, meg nem erősített hírek szerint vezetésével a bajor keresztényszocialista Monika Hohlmeiert, a parlamenti szakbizottság elnökét bízhatják meg.

A testület korábban is küldött tényfeltáró missziót Magyarországra. 2017. szeptemberében delegációjuk felkereste a felcsúti kisvasútat, a Budapest Szíve projekt keretében megvalósult beruházásokat és a budapesti 4-es metró helyszíneit. A látogatásról készült feljegyzés megemlítette, hogy az 1,7 millió eurós uniós támogatással megépült felcsúti turisztikai látványosságon naponta 63-an utaznak. A Fidesz és az Orbán-kormány akkor sikertelenül próbálta megakadályozni a vizitet arra hivatkozva, hogy az beavatkozás a 2018-ban tartott parlamenti választásba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk