A bíróság szerint nyilvánosságra kell hozni, milyen feltételekkel kapták meg Mészárosék az autópálya-koncessziót

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Belpol

Nem sikerült bizonyítani az üzleti titok fennállását.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete szerint a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) nem titkolhatja tovább, hogy milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak – írja a Szabad Európa. Az ítélet nem jogerős, a vesztes még fellebbezhet. 

A bíróság szerint nyilvános adatok az állam nevében eljáró NKI és a Themis magántőkealap között létrejött koncessziós szerződés mellékletei is. A lap korábban közérdekű adatigényléssel fordult az NKI-hoz, amely januárban felajánlotta, hogy a koncessziós irodában betekinthetnek a kért dokumentumokba, ám azokat a mellékleteket, amelyek a konkrét összegeket és a szerződés alapján fontos információkat tartalmaztak nem mutatták meg. 

A Szabad Európa perre vitte az ügyet, ahol az NKI élt azzal a januártól elérhető lehetőséggel, hogy beavatkozóként bevonja az üzleti titok „tulajdonosát” is a védelembe.

Végül a bíróság szerint nem sikerült bizonyítani az „üzleti titok” fennállását, ezért a kért mellékletet ki kell adniuk.

A lap szerint ezekből a dokumentumokból derül ki, hogy milyen feltételekkel kapta meg majdnem az összes hazai autópálya- és autóút üzemeltetésének, új utak építésének és a régiek felújításának jogát 35 évre a Themis magántőkealap. A mellékletek emellett tartalmazzák a konkrét összegeket, hogy milyen feltételekkel lehet a szerződést felmondani, de azt is, hogy mi volt a nyertes ajánlat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk