Már a Századvég is visszaesést mért a Fidesznél

  • narancs.hu
  • 2020.02.20 16:30

Belpol

Május óta zuhant a kormánypárt támogatottsága.

A biztos pártválasztók körében 53%-ról 49%-ra esett vissza a Fidesz, az összes pártválasztók között pedig durván 50%-ról 46%-ra – szúrta ki a Vox Populi blog a Századvég által publikált közvélemény-kutatást.

Ez az eredmény összhangban van azokkal az adatokkal, amelyeket a többi intézet mért. „A friss adatot onnan tudhatjuk, hogy pár napja megjelent egy erősen propagandisztikus hangvételű, ám valóban érdekes számokat taglaló elemzés az intézet weboldalán. Mindenkinek melegen ajánljuk további tanulmányozásra és okulásra a cikket, mert stílusa és tartalma egyaránt fontos üzenetet hordoz a mai Magyarországról” – írják a blogon. És valóban, a Századvég anyaga, már a címében is érdekes: A ciklus közepén is tud javítani a Fidesz-KDNP. Tény, hogy a korábbi ciklusközepi eredményeknél idén jobban áll a Fidesz (a biztos választók körében 2012 januárjában 30%-on, 2016-ban 40%-on állt) de május óta csökkenő támogatottságot mutatnak a mérések.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.