Már a zebraszerdás tüntetőkre is rászáll a rendőrség

  • Varga Domokos Péter
  • 2023. november 23.

Belpol

Az érdekelte a hatóságot, hogy bejelentették-e bárhol a demonstrációt.

A Zebraszerda Budapesten kezdeményezett akciójához több vidéki városban, így Veszprémben is csatlakoztak. A demonstráció lényege, hogy szerdai napokon a gyalogosoknak szóló zöld jelzésnél többen kiállnak a zebrára, és a közoktatás tönkretétele ellen tiltakozó transzparenseket, feliratokat mutatnak fel az autósoknak és a járókelőknek. A fővárosban többnyire a belvárosi Ferenciek terén voltak korábban ilyen akciók.

Veszprémben általában a forgalmas helyszínen lévő Kossuth általános iskola előtt tartanak Zebraszerdát. A mostani alkalom az eddigiekhez képest másként alakult, mint a korábbiak, ugyanis rendőri intézkedés történt. Megjelent egy járőrkocsi, két rendőr szállt ki belőle, és minden demonstrálót igazoltattak. Erre eddig nem volt példa. A résztvevők szerint egy elektronikus “kütyűvel” vagy pontosan beazonosítottak őket, vagy az adataikat is rögzítették. Az igazoltatás okáról azonban, kérdéseik ellenére, nem adtak tájékoztatást a rendőrök.

 
Fotó: A szerző felvétele

Arra sem szólítottak fel őket, hogy hagyják abba a tevékenységüket, vagy hogy hagyják el a helyszínt. Az érdekelte a hatóságot, hogy bejelentették-e bárhol a demonstrációt, a megtartásához rendelkeznek-e bármiféle engedéllyel. A tiltakozók közölték, a konkrét eseményt nem szervezte meg előre senki.

A résztvevőktől megtudtuk, nem ez volt az első alkalom, hogy megjelent a rendőrség az akciójuk közben. Egyszer előfordult az is, hogy elküldték őket a zebráról, de erre nem adtak értelmezhető indokot. Nem mondták nekik, hogy megsértenének bármilyen rendelkezést, például a gyülekezési törvényt, vagy veszélyeztetnék a közbiztonságot, nem is igazoltattak senkit. Ők „együttműködést tanúsítottak”, tábláikat továbbra is kezükban tartva elhagyták a zebrát, noha akkor is úgy vélték, akciójuk belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A veszprémi demonstrálók úgy gondolják, a rendőségi akció célja feltehetően a megfélemlítés volt.

A történtekkel kapcsolatban érdemes felidézni egy másik esetet. A Narancs.hu a múlt héten írta meg, hogy eljárás indul az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagja ellen, miután fiatalok egy csoportja a Néprajzi Múzeum elé vonult. A résztvevők a művészet cenzúrázása ellen tiltakoztak, mert az intézmény kordonnal választotta el az Indiánok, Lelkek Túlélők című fotókiállítás egyik, melegeket ábrázoló képeket is bemutató részét.

Az EDF szerint a rendőrség azzal indokolta Perlaki-Borsos Noel elnökségi taguk igazoltatását és a szabálysértési eljárást, hogy nem bejelentett demonstrációnak nevezte a múzeumlátogatást. „Erre semmi okuk nem volt, a kiállításra mindannyian jegyet váltottunk, a kiállításra a biztonsági őrök szó nélkül beengedtek minket. A kiállításon semmit nem tettünk, ami sértette volna a házirendet” – állítja a szervezet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk