Békés megyei DK-s vezetők harca az országos elnökséggel

Vihar a sarokban

Belpol

A DK Békés megyei szervezetében áll a bál: a területi igazgató személyét a helyi választókerületi vezetők nem fogadták el, ezért lemondtak. Egymást érik az etikai bizottsági eljárások, többek párttagságát felfüggesztették.

„Elszaporodtak a hiénák, és már az oroszlán sem bír velük” – így jellemezte a Demokratikus Koalíció (DK) belső viszonyait egy viharsarki forrásunk, aki azt bizonygatta, hogy a vezető testületeket ellepték a karrieristák, akiknek jelenlegi pozíciójuk megtartása a legfontosabb. „Ez lett az őszödi beszédből, amelynek a valós jelentése, egyben a DK krédója mégiscsak az, hogy annál többről szól a politikacsinálás, mint hogy kapunk-e költségtérítést és néhány jól fizető posztot a megyei önkormányzatban. Tizenkét átkozottul nehéz évem van benne a pártban, nem hittem, hogy idejutunk” – fakadt ki a Narancsnak a régi motorosnak számító politikus.

Az állatos hasonlatban e karrieristák volnának a hiénák, míg az oroszlán természetesen a pártelnök, Gyurcsány Ferenc. Aki, ha kívülről ez nem feltétlenül látszik is, a békésiek szerint egyre kevésbé ura a DK-n belüli folyamatoknak. Igaz, e nézőpont lehet egyfajta jó király vs. rossz tanácsadók szerinti értelmezés is, amely mindenben felmenti az első számú vezetőt annak ellenére is, hogy megfogalmazójának megingott a korábbi feltétlen bizalma a pártelnökben.

„Itt csak az a két szó kopott el, amelyek a pártunk nevét adják. Nem vagy alig működik a belső demokrácia, felülről érkeznek a diktátumok, az alulról érkező kezdeményezéseket meg sem hallják. Az őszödi igazságbeszéd ellenére ez a párt nagyon félresiklott” – mondta lapunknak Kasuba István, aki az ország egyik legnagyobb DK-s alapszervezetét építette fel az orosházi központú Békés megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületben (oevk).

„A DK jelenlegi helyzetében határponthoz érkezett. A »nagy párt« mézes bödönének vonzó hatásának köszönhetően felbukkantak köreinkben a klasszikus politikai zsákmányszerzők. Nevezzük nevén. Pénz, hatalom, befolyás, paraziták. (…) Egyszerű tagunk joggal kérdezte tőlem: Kik ezek, hol voltak ezek eddig?” – írta Facebook-oldalán még augusztus végén Leel-Őssy Gábor, a DK lemondott gyulai választókerületi elnöke.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.