Már az összes nagy német nyelvű színház is kiáll az SZFE mellett

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 7.

Belpol

Lassan nehéz sorolni a szolidáris intézményeket itthon és külföldön egyaránt.

Egyre bővül azoknak a listája, akik kiállnak az SZFE hallgatói mellett.

Cate Blanchett és számos további brit színész, művész is kiáll az SZFE mellett

A brit kulturális élet meghatározói alakjai nyílt levélben biztosítják támogatásukról az SZFE hallgatóit. Lassan alig lehet számon tartani, hogy kik és milyen intézmények jelezték, hogy kiállnak az SZFE diákjai mellett. A most arról ír, hogy hamarosan a brit újságolvasók elé kerül az a levél, amelyet a brit kulturális- és közélet képviselői írtak alá a Színház- és Filmművészeti Egyetem „hiteles vezetése" melletti kiállásaként.

Úgy tűnik mostanra külföldön is egyre inkább terjed az iskola ügyének híre, és most már az összes nagy német nyelvű színház is támogatásáról biztosította az SZFE diákjait:

A hamburgi Thalia Theater arról ír Facebook-oldalán, az SZFE-t elfoglalták a diákok, hogy tiltakozzanak az egyetem orbáni autonómiájának felszámolása ellen és kiálljanak a művészi szabadság mellett. "Szolidaritást vállalunk a Budapesti Színház-és Filmművészeti Egyetem diákjaival és előadóival, és azt mondjuk: Veletek vagyunk! Mellettetek állunk!" - áll a posztban. Hasonló módon szolidaritást vállal az SZFE-vel a Deutsches Schauspielhaus Hamburgból és a berlini Schaubühne, a Berliner Ensemble.

A Berliner Ensemble is kiáll az SZFE mellett

Ezért lemondták a Nemzeti Színházban bemutatandó előadásukat. „A Berliner Ensemble, Európa egyik legprominensebb színháza is támogatja Egyetemünket! A Berliner Ensemble szolidaritása jeléül lemondta a következő évi Medea előadását a MITEM színházi fesztivál keretein belül, ami a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti Színházban kerül megrendezésre" - írja Facebook-oldalán a Színház- és Filmművészeti egyetem.

"Több éves igazgatói tapasztalatom alapján tudom, hogy mennyire fontos a függetlenség bármely művészeti nevelés számára. Az egyetemeknek politikai befolyástól mentesnek kell maradniuk!"- írja Martin Kušej a bécsi Burgtheater művészeti igazgatója.

Figyelmébe ajánljuk