Már most szólnak: senki se kampányoljon a gyerekekkel!

  • narancs.hu
  • 2019. április 5.

Belpol

A gyerek nem biodíszlet!

"Meggyőződésünk, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé" - hangsúlyozta Székely László, ombudsman.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala ugyanis közleményben figyelmeztette, ill. emlékeztette a pártokat arra, hogy kampány ide vagy oda, a gyerekeknek nincs helye a pártpolitika eszköztárában.

Épp ezért  arra kérik a 2019-es európai parlamenti választásokon listát állító valamennyi jelölő szervezetet és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

Felhívják a politikusok figyelmét arra is, hogy bejelentés nyomán felléphetnek a gyermekek politikai célú felhasználásával, szerepeltetésével kapcsolatban. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) következetes gyakorlata szerint bírsággal sújt minden olyan politikai szereplőt, aki ebben az időszakban megsérti mindezen követelményeket.

A probléma - az ombudsman szerint - nem magyar sajátosság, és önmagában nem is a jelenlegi jogi környezet hiányosságaiból, hanem éppen a politikai és alkotmányos kultúra zavarából fakad. Választ lehet rá adni példamutatással, aktív kampánnyal és a politikai-etikai elvek és szabályok betartatásával - hangsúlyozzák.

Figyelmébe ajánljuk