Már összegyűlt kellő aláírás a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodáról szóló népszavazáshoz, de az NVI a veszélyhelyzetre hivatkozva megsemmisítené azokat

  • narancs.hu
  • 2020.11.07 11:16

Belpol

Az NVI állásfoglalása szerint ha vége lesz a rendkívüli jogrendnek, újra lehet kezdeni a gyűjtést.

Mérce vette észre, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, ami arról rendelkezik, hogy a járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást: nem lehet aláírásokat sem gyűjteni, illetve időközi választások sem tarthatóak most.

Ezt vélhetően a rendkívüli jogrend vége után lehet majd újra megtenni. Felmerül viszont a kérdés, mi lesz azokkal a népszavazási kezdeményezésekkel, amelyek esetében már ment az aláírásgyűjtés.

Mert ilyen például a tatai Öreg-tó partjára tervezett hotel ellen küzdők kezdeményezése. Az aláírásgyűjtésből már csak hat nap lenne hátra, a civil szervezők a rendelet megjelenése után abba is hagyták a gyűjtést, ugyanakkor a lap szerint döbbenten fogadták, hogy Horváth József jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője a kemma.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, külön állásfoglalást kértek a Nemzeti Választási Irodától arról, mi a teendő az eddig összegyűjtött aláírásokkal.

Az NVI állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, meg kell őket semmisíteni. Ha vége a rendkívüli jogrendnek, akkor öt nappal később újra lehet kezdeni a gyűjtést, és ismét 30 nap áll majd rendelkezésre, de az elmúlt három  hét során szerzett aláírásokat nem lehet felhasználni.

Szalay Ildikó, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítója úgy nyilatkozott a Mércének, hogy ügyvédek segítségével bírósághoz fordulnak, de tüntetést is szerveznek, hiszen rengeteg munkájuk veszne oda. Több mint hatezer aláírást gyűjtöttek össze, bőven teljesítve a népszavazás kiírásához szükséges 4175 darabot.

„Azt is felajánlottam a jegyző úrnak, hogy a mai nap folyamán azonnal átadom neki az összes aláírt ívet, de erre sem kaptunk már lehetőséget. Azt mondták, hogy ha át is adjuk, akkor ők semmisítik meg az egészet, ha viszont nem adjuk át, akkor nekünk kell megsemmisítenünk” – mondta Szalay a lapnak. A Mércének nyilatkozott egy jogász is, aki szerint egyáltalán nem következik az NVI jogértelmezése a jogszabályból.

A Stop Avatlon szombat délutánra tüntetést is szervez a tatai Kossuth térre.

Mint ismert, a tatai Öreg-tó partjára a Hell Energyhez tartozó Avalon 120 szobás luxusszállót tervezépíteni.

(Mérce)

Neked ajánljuk