Az ellenzéki előválasztás nyitott kérdései

Útkeresők

Belpol

Mikor, hol és pontosan milyen típusú előválasztást rendeznek az ellenzéki pártok? E kérdésekre még nincsenek végső válaszok. Megnéztük, milyen szempontokat mérlegelhetnek a tárgyalások során.

Magasabb fokozatba kapcsolt 2021 elején a választási felkészülés az ellenzékben. Jakab Péter, a Jobbik elnöke bejelentkezett a miniszterelnök-jelöltségre, a Momentum pedig elkezdte megnevezni, kiket indít az ellenzéki előválasztásokon. Lapzártánkig hat budai és két pesti választókerületben, Szegeden, Orosházán és Kecskeméten mutatta be jelöltjeit a párt. Idáig ez volt a leglátványosabb a hasonló akciók közül, de azért a többi pártból is szállingóznak a nevek; már tavaly kiderült, hogy az LMP Csárdi Antalt indítja a budapesti Belvárosban, Keresztes László Lórántot Pécsen, Ungár Pétert Szombathelyen, az MSZP pedig Orosházán támogat egy független jelöltet. A DK hivatalos bejelentést nem tett a jelöltekről, de novemberben választókerületekhez rendelten kezdett kampányolni 38 politikusa mellett.

A jelöltek bejelentését késleltetheti, hogy a hat együttműködő ellenzéki párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – vezetői egyelőre csak abban állapodtak meg, hogy közös miniszterelnök-jelöltjüket előválasztáson választják ki, illetve, hogy a 106 (szintén közös) egyéni képviselőjelölt megnevezésekor a tárgyalásos út mellett az előválasztást is legitim eszköznek tekintik. Tehát nem lefutott meccs, hogy a 106 választókerületből hányban, illetve pontosan melyekben lesz egyáltalán előválasztás. A végső döntést erről és más részletkérdésekről is a pártvezetők hozzák meg konszenzussal, az ő munkájuk segítésére létrejött egy kifejezetten az előválasztás keretfeltételeiről tárgyaló, egy szinttel alacsonyabb pozíciójú pártdelegáltakból álló bizottság. Az előválasztás lebonyolításának előkészítésén dolgozik továbbá az aHang nevű civil szervezet, és a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottság (CVB) is megfogalmazta már javaslatait. A következő hetek (rosszabb esetben hónapok) feladata lesz, hogy a helyenként széttartó pártérdekeket egyeztessék az összellenzéki érdekkel, a civil aktivisták és a választók elvárásaival.

Az év politikai menetrendjét alapvetően meghatározza, hogy mikor bonyolítják le az előválasztásokat, azonban konkrét döntés még erről sincs – az ellenzéki pártok annyi biztosat közöltek, hogy október 23-ig előállnak a közös miniszterelnök-jelölttel és az egyéni jelöltekkel. Két idősáv látszik lehetségesnek: május–június vagy szeptember–október, illetve van egy olyan elképzelés is, amelyben az egyéni választókerületi előválasztásokat tavasszal, a miniszterelnök-jelöltit ősszel tartanák, erről beszélt például Gyurcsány Ferenc DK-elnök a Telexnek adott decemberi interjújában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.