Mégsem kell bírságot fizetnie a nőnek, aki áthúzta a Mi Hazánk plakátjait

Belpol

Másodfokon megszüntette az eljárást a bíróság, és így az elsőfokon 40 ezer forintról négyezer forintra csökkentett bírságot is elengedték. 

Augusztusban számoltunk be róla, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság figyelmeztette és 40 ezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezte Timár Magdolnát, amiért fekete filctollal ikszeket rajzolt a Mi Hazánk és a Légió Hungária plakátjaira április elsején. Timár büntetését elsőfokon négyezet forintra mérsékelték, másodfokon viszont megszüntették az eljárást, ezért egy forintot sem kell fizetnie – tudta meg a Narancs.hu

A plakátok azon az OSB-lapokból álló építményen voltak, amellyel a két szélsőjobbos politikai szervezet aktivistái Szalay Péter Prizma című művét (a New York-i Szabadság-szobor térdelő, szivárványszínű változata, parafrázisa) takarták el. Az eset még áprilisban történt a IX. kerületi Ferenc téren.

Timár – akinek egy alkotását szintén elhelyezték Ferencváros közterületén a Prizma-szoborral egy időben – a szélsőjobbosok akciója ellen tiltakozva húzta át a plakátokat fekete filccel, amit a helyszínen, egy sarki boltban vásárolt. A Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái szóltak a rendőröknek, akik igazoltatták a nőt, majd kihallgatták a rendőrség szabálysértési osztályán. Ezt követően – tárgyalás nélkül – 40 ezer forintra büntették. (A Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái egyébként később festékkel leöntötték és össze is törték a szivárványos szobrot, ami miatt ellenük is indult eljárás.)

 
Szélsőjobbos aktivisták ácsolják az építményt
Fotó: narancs.hu

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt biztosított ügyvédet Timár Magdolnának, aki kérte, hogy tartsanak tárgyalást az ügyében. A bíróság elsőfokon 40 ezerről négyezer forintra csökkentette a bírságát. Tímár Magdolna lapunknak a döntést „érthetetlennek” nevezte, ugyanis a bíró fenntartotta, hogy szabálysértést követett el, és továbbra is figyelmeztetésben részesítette. Timár úgy érezte, hogy mindenképpen el akarják marasztalni. 

A döntés ellen fellebbezzés született, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy az „engedély nélkül, vagyis jogellenesen kihelyezett pártplakát szabálysértési és büntetőjogi értéket nem képviselhet”, valamint Timár Magdolna „magatartása a politikai párt véleménynyilvánításának törvénysértő eszközén szükségesnek és arányosnak tekinthető”. 

Másodfokon a Fővárosi Törvényszék Timáréknak adott igazat; megszüntették az eljárást, így nem kell pénzbüntetést fizetnie. 

Az összeikszelt plakátokért a későbbiekben polgári peres eljárás keretében lehet kártérítést követelni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk