Márki-Zay: Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke, ez a választás április 3-án

  • narancs.hu
  • 2022. március 6.

Belpol

Az MTVA székházánál tüntetett az ellenzék az orosz propaganda ellen.

Az MTVA Kunigunda útján lévő székházánál tüntetett az ellenzék vasárnap délután. Az épület előtti terület tele volt demonstrálókkal. A színpadra a szervezők magyar, ukrán és európai uniós zászlókat helyzetek ki, valamint volt egy tábla Vlagyimir Putyin orosz elnök áthúzott arcképével és a "Húzzatok a faszba!" felirattal. A felirat utolsó szavát cirill betűkkel írták. A szöveg utalás arra az elhíresült mondtatra, ami a Kígyó-sziget ukrán védőitől hangzott el; amikor egy orosz hadihajó megadásra szólította fel őket, így válaszoltak: "Orosz hadihajó, menj a faszba!"

A tüntetés vezérszónoka Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt, rajta kívül Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Szabó Tímea, Varju László, Brenner Koloman, Ujhelyi István, Kanász-Nagy Máté, Hajnal Miklós, tehát valamennyi ellenzéki párt egy-egy politikusa beszélt. Felszólalt még Polyák Gábor médiakutató is.

 
Fotó: Németh Dániel

Márki-Zay Péter beszédében azt mondta, az ukrán háború kapcsán az ellenzéket vádolják azzal hazugsággal, hogy fegyvereket küldenének Ukrajnába – számolt be a demonstrációról a Telex. „Az agymosott tömegek sosem fogják hallani”, de valójában Orbán Viktor szállít fegyvereket, hiszen megszavazta az uniós szállítást – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, majd sorolta az ellene bevetett fideszes lejáratások témáit. Márki-Zay szerint nem beszélnek viszont Szájerről, Kaletáról, Boldogról, a kémbankról, hogy rekord deficit van, hogy Orbán minden háborút elbukott; többek között a Covid és az infláció ellen. „Hazaáruló” – mondta Márki-Zay Orbánra.

 
Fotó: Németh Dániel

A politikus ezután elsorolta, milyen intézkedéseket vezetne be hatalomra kerülése esetén az ellenzék. A Nyugathoz, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz akarunk tartozni, mondta.

A hírportál beszámolója szerint Márki-Zay arról is beszélt, csoda, hogy igazi lehetőség van ez után a tizenkét év után leváltani Európa legkorruptabb kormányát, miközben Magyarországon nincs demokrácia, és nem lesz szabad választás. Nincs szabad választás, ahol agymosás folyik tizenkét éve, ahová nem engedik be az ellenzéket a közmédiába.

Követeljük, hogy az ellenzék programját is bemutathassák a közmédiában, hogy fejezzék be az orosz propaganda terjesztését, és hogy Orbán álljon ki nyílt vitára!

– mondta Márki-Zay Péter, aki beszédét azzal zárta: „Kelet vagy Nyugat, háború vagy béke, tolvajok vagy tisztességes emberek, ez a valódi választás április 3-án!”

Hadházy Ákos arról beszélt, ahogy nőnek a bajok és nő az elégedetlenség, úgy tiltják be az utolsó független hírportált is, a végén marad az állami híradó és a sötétség: „Ez a pályaív az oroszoknál már elért a végpontjára a Facebook lekapcsolásával, de legyünk biztosak abban, ha engedjük, mi is oda fogunk érkezni” – mondta. Hozzátette: ahol most tartunk az már nem demokrácia.

Orbán akárhányszor megszólalhatott a köztévében, de hányszor szólalhatott meg ellenzéki politikus, hányszor szólalhatott meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltje? Nullaszor. Nincs több kérdés – mondta Hadházy.

„Állítsák le az orosz propagandát és a választások előtt engedjék be az ellenzéket! Ilyen körülmények között ez a választás nem szabad és nem tiszta”

- fogalmazott Hadházy, és végül hozzátette, a választáson azt kell eldönteni, hogy Európa vagy Moszkva.

 
Fotó: Németh Dániel

Még el sem lopták a fél országot, Mészáros még gázszerelő volt, de a közmédiát már megszerezték, és a párt magáncsatornájává változott. Ez a közmédia, GDP-arányosan többe kerül nekünk, mint a briteknek a BBC. Ezt már Szél Bernadett mondta a tüntetésen. A független képviselő megjegyezte, a Fideszre Putyin stabilan számíthatott ciklusokon keresztül, és ezért nem bízik Orbánban az európai világ; a keleti nyitással elszakította az országot Nyugattól, amiben ez a közmédia óriási segítséget nyújtott.

 
Fotó: Németh Dániel

A DK részéről felszólaló Varju László szerint ez már nem csak a hazudozó, állampárti tévé, hanem a putyini propaganda Európába épített központja. Ebben a köztévében elhangozhatott 2022-ben, hogy a megtámadott Ukrajna felelőtlen, amiért harcol a szabadságáért, mert nem adta meg magát. " '56 mártírjai forognak a sírjukban, hogy magyar ember ilyet kiejtett a száján” – mondta Varju.

 
 
Fotó: Németh Dániel

A tüntetés és az összes szónok beszéde ebben a cikkünkben található videóban tekinthető meg:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk