Markó Béla: A kettős állampolgárság intézményének is köszönhető a romániai magyarság arányának csökkenése

  • narancs.hu
  • 2023. január 3.

Belpol

Az RMDSZ korábbi elnöke szerint sosem látott mértékű a magyar lakosság létszámának csökkenése.

„1990 óta minden népszámlálás a magyarság létszámának csökkenését mutatja. De sosem volt még a csökkenés akkora, mint most" – mondta Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke Bolgár György klubrádiós műsorában.

A román parlament volt képviselője szerint ennek több oka is lehet. Az egyik: ahogy elkezd fogyni egy kisebbség, úgy nő az esély a lemorzsolódására is. A másik, hogy demográfiailag is rosszul állunk, a magyarság ugyanis már legalább egy generációval öregebb, mint a román lakosság.

Markó Béla ijesztőnek nevezete, hogy a népszámlálás adatai alapján Románia összlakosságának 16 százaléka felsőfokú végzettségű, az ottani magyarok esetében ez az arány viszont csak 12,9 százalék. Szerinte nem arról van szó, hogy kevesebb magyar végez egyetemet, hanem arról, hogy a fiatalok egy része Magyarországon végzi az egyetemet, vagy, ha román egyetemeken végez is, elmegy az országból.

„Az igazán nagy baj azonban, hogy az arányunk 1992 óta, egészen mostanáig nem csökkent. Most először azonban igen. Eddig 6,5 százalék kötül volt, ez most hirtelen leesett 6 százalékra”

– figyelmeztetett Markó Béla.

„Jóval többen mentek el tehát, mint korábban, ehhez pedig hozzájárult a kettős állampolgárság intézménye is, azaz a magyar állampolgárság felvétele is, ami jócskán megkönnyítette a kivándorlást. Persze olyan Európai Uniót és olyan román-magyar viszonyt akarunk, amiben ide-oda lehet mozogni. De ha ez a mozgás nagyrészt egyirányú, akkor ez pontosan odavezet, ahol most tartunk” – mondta az író.

Az erdélyi magyar írót, politikust Bolgár György kérdezte a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában, amelyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy „hová lettek a magyarok Erdélyből?” A beszélgetés apropója az volt, hogy a napokban kiderült: a legfrissebb népszámlálás szerint Romániában tíz év alatt 225 ezerrel csökkent a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma. A romániai magyarság lélekszáma így már alig több mint egymillió.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?