Medián: 13 százalék szívesen szavazna Magyar Péter pártjára

  • narancs.hu
  • 2024. március 13.

Belpol

A kegyelmi botrányról szinte mindenki hallott, és kétharmad szerint Orbán Viktort is felelősség terheli az ügyben. 

A HVG megbízásából készült Medián-elemzés szerint ismét növekedett, és már a kétharmadot közelíti azok aránya, akik szerint „rossz irányba mennek a dolgok”, ráadásul egy rövid januári visszaesés (48 százalék) után újból abszolút többségben vannak azok, akik kormányváltást szeretnének (55 százalék).

Emellett a politika iránt „nagyon” vagy „közepesen” érdeklődők aránya a felmérésekben csak ritkán éri el a 60 százalékot, de most 67 százalékra ugrott. 

Mindez nem járt együtt a kormánypártra szavazók abszolút számának csökkenésével, a Fidesz–KDNP a teljes szavazókorú népességben pontosan ugyanannyi támogatót tudhat maga mögött, mint legutóbb, ám az aktivitás általános növekedése miatt a választani tudó „biztos” szavazók körében a támogatottsága januárról márciusra 53-ról 46 százalékra esett vissza.

Eközben a többi párt általában egy hajszállal erősödött, leginkább a Kétfarkú Kutya Párt 3, a DK pedig 2 százalékponttal – a szavazókorú népesség körében a Fidesz 32, a DK és a Kutyapárt 8, a Mi Hazánk 6, a Jobbik, a Jakab Péter-féle Nép Pártján, az MSZP, a Vona Gábor-féle Második Reformkor és a Mindenki Magyarországa Mozgalom 2, az LMP és a Párbeszéd 1 százalékon áll, míg a biztos választók között a Fidesz 46, DK 12, a Kutyapárt 11, a Mi Hazánk és a Momentum 8, a Jobbik, a Második Reformkor és a Mindenki Magyarországa Mozgalom 3, a Nép Pártján 2, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd 1 százalékon áll. 

A kutatásból kiderül, hogy

a kegyelmi botránytól a lakosság 97 százaléka hallott, és közel kétharmad (62 százalék) azok aránya, akik a miniszterelnök felelősségének felvetését is indokoltnak tartják,

sőt még a kormánypárti szavazók közül is minden ötödik (20 százalék) ezt az álláspontot képviseli.

A nagy közfigyelem ellenére az új köztársasági elnöknek egyelőre nem sikerült az elődeihez hasonló ismertségre szert tennie. Még egy héttel a megválasztása után is csak a megkérdezettek 36 százaléka tudta pontosan, és további 10 százaléka hiányosan megnevezni Sulyok Tamást.

A másik újonnan fellépő és politikai szerepet vállaló személy viszont egy csapásra széles körben ismert lett: a szavazópolgárok 68 százaléka hallott arról, hogy „a botrány után színre lépett Varga Judit elvált férje, Magyar Péter, aki bírálta a rendszert, és bejelentette, hogy új pártot alapít”.

A Medián kérdezőbiztosai arról is érdeklődtek, hogy az emberek adott esetben milyen valószínűséggel szavaznának erre az új pártra.

A megkérdezettek 13 százaléka biztosan vagy nagyon valószínűen voksolna a felmérés idején még ismeretlen nevű szervezetre,

és ennek lehetőségét további 20 százalék sem zárta ki, miközben „csak” 45 százalékuk mondta, hogy biztosan nem szavazna rá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk