"Sikerült szétverni még egy harmadik utas pártot" – többen is kiléptek a Kutyapártból

  • narancs.hu
  • 2024. március 13.

Belpol

Hosszú írásban kritizálta az MKKP-t egy helyi szervező, aki most otthagyja a pártot, de ezzel nincs egyedül. 

Kilenc év után otthagyja a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) Tarcsay Tibor helyi szervező, aki a Facebookon hosszú írásban fejtette ki nézeteit a pártról a hétvégi előválasztási/elnökválasztási botrány után – szúrta ki a 444.hu

Mint arról beszámoltunk, vasárnap a párt azt közölte, hogy a párt társelnöke és XII. kerületi önkormányzati képviselője, Kovács Gergely nem indul el a XII. kerületben az önkormányzati választáson, mert a párt tagsága nem támogatta, hogy elinduljon az ellenzéki előválasztáson, ráindulni az ellenzéki jelöltre pedig nem akar. A döntés után Kovács Döme Zsuzsanna Suzi lemondtak a párt vezetéséről, majd hétfő estére rendkívüli taggyűlést hívott össze a párt, ahol végül döntöttek Kovács indulásáról az előválasztáson és megerősítették a két társelnök pozícióját is

A mindezek után a pártból kilépett Tarcsay Kristóf azt írta, 2019 óta rengeteg olyan ember csapódott a párthoz, "akik ugyanazt a destruktív sértődöttségek képviselik, mint minden n+1-ik harmadik szektás (pl. Puzsér Sétáló Budapest vagy Schiffer) formáció Európában: amit nem mi találtunk ki, az szar; aki a mi zsenialitásunknak nem hódol be, az kretén; aki számonkéri a mondásaink következetességét, vagy a tetteink és szavaink közötti diszkrepanciát, annak a kurva anyját; mi nem közösködünk senkivel; a mi értelmünk átfogja az univerzum teljességét, mindenki más ostoba és a véleményük semmit nem ér".

Tarcsay szerint a Puzsér-féle Sétáló Budapesttől nagyon sok olyan ember érkezett, 

"akik ezt a végtelenül monomán és depressziósan destruktív puzsér-schiffer-hont-varoufakis-corbyn-mélenchon vonalat nyomják",

aminek az lett az eredménye, hogy "sikerült szétverni még egy harmadik utas pártot".

Tarcsay szerint ugyanis az MKKP nem így kezdte, szerinte a viccpártoknak, a nevetségessé tételnek van katalizátor funkciója, amit a Kutyapárt jól is használt, "aztán 2019-től a viccből elkezdett fásult szarkazmus lenni, a saját útkeresést pedig átvette mások fikázása", az MKKP is "elkezdett felvenni egy kultúrfölényes attitűdöt, amit képtelen elengedni, bármennyire is hamis". Tarcsay szerint amit az MKKP magáról állít, hogy egyedüli demokraták, vagy hogy egyedül ők foglalkoznak az emberekkel, az semmibe veszi a civileket (pedig "a civil önkorik pl. sokkal többek és sokkal sikeresebben innováltak, mint mondjuk Suzi"), populista és demagóg és ugyanarra a messiási szerepre hajt, mint Orbán, Gyurcsány vagy Puzsér.

A kilépett szervező azt is kritizálta, hogy a párt vezetői állandóan a "tagságra" hivatkoznak, amely szerinte egy direkt szűken tartott, javarészt anonim kör, akik a legkevésbé sem reprezentálják sem a passzivistákat, sem a magyar társadalmat, ráadásul számonkérhetetlenek. Az aktuális botrányra reflektálva pedig felveti, hogy "ha a tagságot addig lehet szavaztatni (presszurálni, potenciálisan fenyegetni, zsarolni, stb.) amíg ki nem jön az 'elvárt' végeredmény, akkor meg aztán hol van végképp bármilyen normális működési mód?"

Tarcsay sérelmezi, hogy az MKKP senkivel nem hajlandó együttműködni, "kivéve a pártnak randomra szimpatikus emberekkel (pl., Baranyi igen, Juhi nem, Pikó nem, Szikra nem)", hogy Karácsony Gergely főpolgármestert "folyamatosan fikázzák olyan emberek, akinek a teszveszvárosban eligazodni is megugorhatatlan kihívást jelent", és hogy "még a magyarázkodó posztokban is fikázzuk a szívünknek állítólag olyan kedves civilek eredményeit (az előválasztást)", ez szerinte "képmutatás, kettős mérce, pofátlan cinizmus, és egyben pőre leleplezése annak, hogy tulajdonképp a tagság egy jelentős része mit is gondol Magyarországról és a magyar társadalomról - sőt, a nem-tag passzivisták és szervezők munkájáról is".

"Ráadásul a vicc gyalázkodássá satnyulásával, a párt belterjesedésével elveszett minden más is, ami fontos"

– írja a volt szervező, aki szerint a 2019-es önkormányzati választások után ahol hirtelen alternatívája támadt a NER-nek, ott ki is világlott, hogy "egy jól (vagy a fideszesnél marginálisan jobban) működő országban az MKKP-nak ebben a formában nagyon szűk piaci szegmens jut", az úgy-ahogy vagy jól működő ellenzéki/civil kerületekben vagy városokban nincs vagy alig van jelen az MKKP, mert már nem nyújtanak alternatívát.

Helyi szinten Tarcsay szerint egyébként a párt fizetett koordinátorai nem szervezik a közösséget, de azt is kritizálja, hogy közvetlen cselekvés, maguk fához láncolása, alternatív gazdaság vagy polgári engedetlenség helyett csak maradtak a vicces posztok, a webshop és a kutyapárti békemenet. "A buszmegállóépítés, aluljárószépítés *nem* közvetlen cselekvés, bármennyire is fontos és jó."

Tarcsay szerint politikusként inkább a narratívaképzés lenne a fontos, elmondani egy történetet az embereknek arról, hogy mit kell tenni ma azért, hogy holnap jobb legyen, de a pártvezetés nem ezt teszi. "Az, amit most az MKKP csinál, nem alternatívája a magyar társadalomnak, hanem a leggázabb, legvállalhatatlanabb működése; és az, hogy mindezt a pártigazgató azzal próbálja elütni, hogy 'hádde mindenki más is szar', gyalázat." Hozzáteszi, van egy óriási szakadás is a párton belül, vannak, akik szeretnének jó dolgokat csinálni, és vannak, akik tényleg csak destruktívak, "és szerintük bassza meg mindenki, aki nem ők meg a hülye haverjaik".

"Az MKKP szervezeti működésének hibái, a 'tagság' hiányosságai alapjaiban lehetetlenítik el azt, hogy az MKKP érdemben tudjon bármit csinálni - akár hogy full fölösleges harmadik utas párt legyen (hánynak kell még elbuknia, de tényleg?), akár hogy viccpárt legyen, akár hogy valós társadalmi mozgalommá tudja kinőni magát.

Az MKKP-ra a jelenlegi formájában nem azért szavaznak az emberek, mert egyetértenének az ideológiájával, vagy azzal, amit csinál, hanem azért, hogy belerúgjanak a többi pártba is.

Ez odáig nőtt, hogy már az MKKP is bele akar rúgni a másik pártokba - ahelyett, hogy egyszerűen csak jobb lenne náluk; és *épp ezáltal* lesz ugyanolyan hitvány, mint a többi párt. Az ország meg még szarabb hely. Hát ehhez én már nem szeretném a nevem adni" – írja végül a kilépett helyi szervező. 

Kovács Gergely, az MKKP végül ismételten megválasztott társelnöke a Telexnek közben a hétvégi lemondásáról azt mondta, hogy miután döntetlen lett a szavazás az előválasztás ügyében, "nem láttam, hogy ezek után mi lesz öt-tíz év múlva a párttal, ha még az előválasztás is sok a tagságnak. Ennél kevésbé összefogni nem nagyon lehet, hogy lefájtoljuk, ki induljon, külön logóval meg minden. Ijesztő volt, hogy hogy lesz ebből a pártból komolyabb dolog. Mit szeretnénk mi csinálni a fővárosi közgyűlésben akkor, ahol simán rajtunk is múlhat a többség? Azt mondjuk, hogy nem, írjanak ki új választást?" 

Kovács szerint "a mi tagságunk eléggé retteg, hogy nehogy összemoshatók legyünk az ellenzékkel. Megijedtek, de ez tök cuki, tök aranyos. Ettől féltik a pártot, nem ellenem irányult a dolog. Csak én meg azt gondolom, ahogy változik a párt, ahogy népszerűbb lesz, úgy a helyén kell kezelnünk magunkat", de lehet, hogy túl gyors a változás. 

A vasárnap esti lemondás után végül Nagy Dávid pártigazgató hívott össze egy rendkívüli taggyűlést, ahol Kovácsék már meggyőző többséggel kaptak bizalmat. Nagy Dávid, a Kutyapárt pártigazgatója az ATV-nek arról beszélt, hogy mivel korábban soha nem beszéltek előválasztásról a pártban, ezért "a belső kommunikáción ment el" a történet, hogy nem magyarázták el kellően, hogy Kovács Gergely szabta meg a feltételeket az előválasztáshoz, amibe belement a többi párt is, nem pedig a DK-s Gyurcsány Ferenccel vagy a momentumos Donáth Annával egyeztettek mindenféle bizottsági helyekről.

A pártigazgató szerint

a tagság hétfő este 80-90 százalékos aránnyal "azt is eldöntötte, hogy mi párt vagyunk.

Nem vagyunk hagyományos párt, nem is leszünk azok, viszont pártként kell működnünk. És amikor az elnökség behoz egy politikai javaslatot, azt muszáj ennél nagyobb arányban támogatni, jobban megfontolni, akár elnapolni, de így szétszavazni nem tudunk, mert szét fogunk esni, úgy, ahogy korábban egy csomó, már roncstelepen lévő párt". Nagy szerint fontos, hogy megmaradjon a párt két funkciója, például a buszmegállót állító közcélú funkciója, meg a pártfunkciós része is. De az is fontos, hogy "egy politikai döntésnél ne úgy működjünk, mint egy civil szervezet", tehát amikor politikai döntést kell hozni, azt politikai szemszögből tegyék meg – mint ahogy végül hétfőn meg is tették ezt, Kovács Gergely előválasztásos indulásánál.

Kovács erről azt mondta, szerinte ők akkor váltak politikai tényezővé, amikor a 2019-es választáson bekerültek önkormányzatokba. De szerinte a hétfői tagsági szavazás óta ki lehet azt mondani, hogy akkor ők tényleg politikai párt. 

Tarcsay Kristóf mellett azonban mások is távoztak a pártból: a hétfő esti taggyűlésen felmondott a párt országos hálózatfejlesztője, Gráf Tamás, aki a pártot is otthagyja. Gráf a Telexnek azt mondta, neki az nem tetszett, hogy az MKKP tavaly beállt 

Gráf a Telexnek erről azt mondta, az első lépés, ami nem tetszett neki, hogy a Kutyapárt tavaly decemberben beállt Juhász Péter mögé az V. kerületben – aki mögül a párt végül februárban kiállt, miután a Momentum is őt támogatta. Gráf szerint az MKKP épp kezd rendes politikai párttá válni és elkezdett politikusként viselkedni, szerinte a Kutyapárt építkezése lassú folyamat, aminek nem lehet része, hogy elkezdenek kooperálni mindenféle külsős politikai aktorokkal, mert ez gáncsolja az egészet. Gráfnak a XII. kerületi előválasztáson indulás sem tetszik, mondván alapvető problémája van azzal, hogy a DK-val koordináltan akarnak indulni. "Én azt látom, hogy a DK-nak két helyet odaígértünk, és nekem ez elég. Ez messze túlmutat azon, ami a Kutyapárt fundamentuma" – mondta erről. A terv szerint – amely Kovács elmondása szerint a momentumos Hajnal Miklós ötlete volt – ugyanis az előválasztás győztese adna 8 képviselőjelöltet, a további 4-en osztozna a Momentum és a DK. 

A pártnak jelenleg 64 tagja van, és úgy 8000 aktivistája.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.