"Sikerült szétverni még egy harmadik utas pártot" – többen is kiléptek a Kutyapártból

  • narancs.hu
  • 2024. március 13.

Belpol

Hosszú írásban kritizálta az MKKP-t egy helyi szervező, aki most otthagyja a pártot, de ezzel nincs egyedül. 

Kilenc év után otthagyja a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) Tarcsay Tibor helyi szervező, aki a Facebookon hosszú írásban fejtette ki nézeteit a pártról a hétvégi előválasztási/elnökválasztási botrány után – szúrta ki a 444.hu

Mint arról beszámoltunk, vasárnap a párt azt közölte, hogy a párt társelnöke és XII. kerületi önkormányzati képviselője, Kovács Gergely nem indul el a XII. kerületben az önkormányzati választáson, mert a párt tagsága nem támogatta, hogy elinduljon az ellenzéki előválasztáson, ráindulni az ellenzéki jelöltre pedig nem akar. A döntés után Kovács Döme Zsuzsanna Suzi lemondtak a párt vezetéséről, majd hétfő estére rendkívüli taggyűlést hívott össze a párt, ahol végül döntöttek Kovács indulásáról az előválasztáson és megerősítették a két társelnök pozícióját is

A mindezek után a pártból kilépett Tarcsay Kristóf azt írta, 2019 óta rengeteg olyan ember csapódott a párthoz, "akik ugyanazt a destruktív sértődöttségek képviselik, mint minden n+1-ik harmadik szektás (pl. Puzsér Sétáló Budapest vagy Schiffer) formáció Európában: amit nem mi találtunk ki, az szar; aki a mi zsenialitásunknak nem hódol be, az kretén; aki számonkéri a mondásaink következetességét, vagy a tetteink és szavaink közötti diszkrepanciát, annak a kurva anyját; mi nem közösködünk senkivel; a mi értelmünk átfogja az univerzum teljességét, mindenki más ostoba és a véleményük semmit nem ér".

Tarcsay szerint a Puzsér-féle Sétáló Budapesttől nagyon sok olyan ember érkezett, 

"akik ezt a végtelenül monomán és depressziósan destruktív puzsér-schiffer-hont-varoufakis-corbyn-mélenchon vonalat nyomják",

aminek az lett az eredménye, hogy "sikerült szétverni még egy harmadik utas pártot".

Tarcsay szerint ugyanis az MKKP nem így kezdte, szerinte a viccpártoknak, a nevetségessé tételnek van katalizátor funkciója, amit a Kutyapárt jól is használt, "aztán 2019-től a viccből elkezdett fásult szarkazmus lenni, a saját útkeresést pedig átvette mások fikázása", az MKKP is "elkezdett felvenni egy kultúrfölényes attitűdöt, amit képtelen elengedni, bármennyire is hamis". Tarcsay szerint amit az MKKP magáról állít, hogy egyedüli demokraták, vagy hogy egyedül ők foglalkoznak az emberekkel, az semmibe veszi a civileket (pedig "a civil önkorik pl. sokkal többek és sokkal sikeresebben innováltak, mint mondjuk Suzi"), populista és demagóg és ugyanarra a messiási szerepre hajt, mint Orbán, Gyurcsány vagy Puzsér.

A kilépett szervező azt is kritizálta, hogy a párt vezetői állandóan a "tagságra" hivatkoznak, amely szerinte egy direkt szűken tartott, javarészt anonim kör, akik a legkevésbé sem reprezentálják sem a passzivistákat, sem a magyar társadalmat, ráadásul számonkérhetetlenek. Az aktuális botrányra reflektálva pedig felveti, hogy "ha a tagságot addig lehet szavaztatni (presszurálni, potenciálisan fenyegetni, zsarolni, stb.) amíg ki nem jön az 'elvárt' végeredmény, akkor meg aztán hol van végképp bármilyen normális működési mód?"

Tarcsay sérelmezi, hogy az MKKP senkivel nem hajlandó együttműködni, "kivéve a pártnak randomra szimpatikus emberekkel (pl., Baranyi igen, Juhi nem, Pikó nem, Szikra nem)", hogy Karácsony Gergely főpolgármestert "folyamatosan fikázzák olyan emberek, akinek a teszveszvárosban eligazodni is megugorhatatlan kihívást jelent", és hogy "még a magyarázkodó posztokban is fikázzuk a szívünknek állítólag olyan kedves civilek eredményeit (az előválasztást)", ez szerinte "képmutatás, kettős mérce, pofátlan cinizmus, és egyben pőre leleplezése annak, hogy tulajdonképp a tagság egy jelentős része mit is gondol Magyarországról és a magyar társadalomról - sőt, a nem-tag passzivisták és szervezők munkájáról is".

"Ráadásul a vicc gyalázkodássá satnyulásával, a párt belterjesedésével elveszett minden más is, ami fontos"

– írja a volt szervező, aki szerint a 2019-es önkormányzati választások után ahol hirtelen alternatívája támadt a NER-nek, ott ki is világlott, hogy "egy jól (vagy a fideszesnél marginálisan jobban) működő országban az MKKP-nak ebben a formában nagyon szűk piaci szegmens jut", az úgy-ahogy vagy jól működő ellenzéki/civil kerületekben vagy városokban nincs vagy alig van jelen az MKKP, mert már nem nyújtanak alternatívát.

Helyi szinten Tarcsay szerint egyébként a párt fizetett koordinátorai nem szervezik a közösséget, de azt is kritizálja, hogy közvetlen cselekvés, maguk fához láncolása, alternatív gazdaság vagy polgári engedetlenség helyett csak maradtak a vicces posztok, a webshop és a kutyapárti békemenet. "A buszmegállóépítés, aluljárószépítés *nem* közvetlen cselekvés, bármennyire is fontos és jó."

Tarcsay szerint politikusként inkább a narratívaképzés lenne a fontos, elmondani egy történetet az embereknek arról, hogy mit kell tenni ma azért, hogy holnap jobb legyen, de a pártvezetés nem ezt teszi. "Az, amit most az MKKP csinál, nem alternatívája a magyar társadalomnak, hanem a leggázabb, legvállalhatatlanabb működése; és az, hogy mindezt a pártigazgató azzal próbálja elütni, hogy 'hádde mindenki más is szar', gyalázat." Hozzáteszi, van egy óriási szakadás is a párton belül, vannak, akik szeretnének jó dolgokat csinálni, és vannak, akik tényleg csak destruktívak, "és szerintük bassza meg mindenki, aki nem ők meg a hülye haverjaik".

"Az MKKP szervezeti működésének hibái, a 'tagság' hiányosságai alapjaiban lehetetlenítik el azt, hogy az MKKP érdemben tudjon bármit csinálni - akár hogy full fölösleges harmadik utas párt legyen (hánynak kell még elbuknia, de tényleg?), akár hogy viccpárt legyen, akár hogy valós társadalmi mozgalommá tudja kinőni magát.

Az MKKP-ra a jelenlegi formájában nem azért szavaznak az emberek, mert egyetértenének az ideológiájával, vagy azzal, amit csinál, hanem azért, hogy belerúgjanak a többi pártba is.

Ez odáig nőtt, hogy már az MKKP is bele akar rúgni a másik pártokba - ahelyett, hogy egyszerűen csak jobb lenne náluk; és *épp ezáltal* lesz ugyanolyan hitvány, mint a többi párt. Az ország meg még szarabb hely. Hát ehhez én már nem szeretném a nevem adni" – írja végül a kilépett helyi szervező. 

Kovács Gergely, az MKKP végül ismételten megválasztott társelnöke a Telexnek közben a hétvégi lemondásáról azt mondta, hogy miután döntetlen lett a szavazás az előválasztás ügyében, "nem láttam, hogy ezek után mi lesz öt-tíz év múlva a párttal, ha még az előválasztás is sok a tagságnak. Ennél kevésbé összefogni nem nagyon lehet, hogy lefájtoljuk, ki induljon, külön logóval meg minden. Ijesztő volt, hogy hogy lesz ebből a pártból komolyabb dolog. Mit szeretnénk mi csinálni a fővárosi közgyűlésben akkor, ahol simán rajtunk is múlhat a többség? Azt mondjuk, hogy nem, írjanak ki új választást?" 

Kovács szerint "a mi tagságunk eléggé retteg, hogy nehogy összemoshatók legyünk az ellenzékkel. Megijedtek, de ez tök cuki, tök aranyos. Ettől féltik a pártot, nem ellenem irányult a dolog. Csak én meg azt gondolom, ahogy változik a párt, ahogy népszerűbb lesz, úgy a helyén kell kezelnünk magunkat", de lehet, hogy túl gyors a változás. 

A vasárnap esti lemondás után végül Nagy Dávid pártigazgató hívott össze egy rendkívüli taggyűlést, ahol Kovácsék már meggyőző többséggel kaptak bizalmat. Nagy Dávid, a Kutyapárt pártigazgatója az ATV-nek arról beszélt, hogy mivel korábban soha nem beszéltek előválasztásról a pártban, ezért "a belső kommunikáción ment el" a történet, hogy nem magyarázták el kellően, hogy Kovács Gergely szabta meg a feltételeket az előválasztáshoz, amibe belement a többi párt is, nem pedig a DK-s Gyurcsány Ferenccel vagy a momentumos Donáth Annával egyeztettek mindenféle bizottsági helyekről.

A pártigazgató szerint

a tagság hétfő este 80-90 százalékos aránnyal "azt is eldöntötte, hogy mi párt vagyunk.

Nem vagyunk hagyományos párt, nem is leszünk azok, viszont pártként kell működnünk. És amikor az elnökség behoz egy politikai javaslatot, azt muszáj ennél nagyobb arányban támogatni, jobban megfontolni, akár elnapolni, de így szétszavazni nem tudunk, mert szét fogunk esni, úgy, ahogy korábban egy csomó, már roncstelepen lévő párt". Nagy szerint fontos, hogy megmaradjon a párt két funkciója, például a buszmegállót állító közcélú funkciója, meg a pártfunkciós része is. De az is fontos, hogy "egy politikai döntésnél ne úgy működjünk, mint egy civil szervezet", tehát amikor politikai döntést kell hozni, azt politikai szemszögből tegyék meg – mint ahogy végül hétfőn meg is tették ezt, Kovács Gergely előválasztásos indulásánál.

Kovács erről azt mondta, szerinte ők akkor váltak politikai tényezővé, amikor a 2019-es választáson bekerültek önkormányzatokba. De szerinte a hétfői tagsági szavazás óta ki lehet azt mondani, hogy akkor ők tényleg politikai párt. 

Tarcsay Kristóf mellett azonban mások is távoztak a pártból: a hétfő esti taggyűlésen felmondott a párt országos hálózatfejlesztője, Gráf Tamás, aki a pártot is otthagyja. Gráf a Telexnek azt mondta, neki az nem tetszett, hogy az MKKP tavaly beállt 

Gráf a Telexnek erről azt mondta, az első lépés, ami nem tetszett neki, hogy a Kutyapárt tavaly decemberben beállt Juhász Péter mögé az V. kerületben – aki mögül a párt végül februárban kiállt, miután a Momentum is őt támogatta. Gráf szerint az MKKP épp kezd rendes politikai párttá válni és elkezdett politikusként viselkedni, szerinte a Kutyapárt építkezése lassú folyamat, aminek nem lehet része, hogy elkezdenek kooperálni mindenféle külsős politikai aktorokkal, mert ez gáncsolja az egészet. Gráfnak a XII. kerületi előválasztáson indulás sem tetszik, mondván alapvető problémája van azzal, hogy a DK-val koordináltan akarnak indulni. "Én azt látom, hogy a DK-nak két helyet odaígértünk, és nekem ez elég. Ez messze túlmutat azon, ami a Kutyapárt fundamentuma" – mondta erről. A terv szerint – amely Kovács elmondása szerint a momentumos Hajnal Miklós ötlete volt – ugyanis az előválasztás győztese adna 8 képviselőjelöltet, a további 4-en osztozna a Momentum és a DK. 

A pártnak jelenleg 64 tagja van, és úgy 8000 aktivistája.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?