Medián: Karácsony nagyon vezet, Vitézy a harmadik

  • narancs.hu
  • 2024. május 27.

Belpol

A fővárosiak többsége elégedett a főpolgármesterrel a friss felmérés szerint. 

A főpolgármesteri preferenciák alig változtak április és május között: a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna – közölte a Medián és a 21 Kutatóközpont május 17-e és 22-e között készült kutatását a hvg.hu, melyben 1000 szavazókorú fővárosi lakost kérdeztek meg. A főpolgármesterrel való elégedettség sem változott az elmúlt egy hónapban: a budapestiek 53 százaléka szerint Karácsony jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, és csak 43 százalékuk kritizálta a teljesítményét.

 
Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart a pesti alsó rakpart fejlesztéséről a Jane Haining rakparton 2024. május 26-án.
Fotó: MTI/Lakatos Péter
 

A felmérés szerint markáns ellenzéki többség van a fővárosban, ám az ellenzéki voksok számos fővárosi közgyűlési lista között oszlanak meg, így a felmérés pillanatában a Szentkirályi vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra: 31 százalék voksolna rá.

  • A főpolgármester által vezetett Párbeszéd-Zöldek–MSZP–DK-listára 23,
  • a Magyar Péter által vezetett Tisza listájára 16,
  • a Baranyi Krisztina MKKP-listára 12,
  • az LMP–Vitézy-listára 7, a
  • Donáth Anna által vezetett Momentum-listára 6 százalék szavazna,
  • míg a Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradt.

Mint ismert, a főpolgármesteri szavazat mellett négy további voksot is leadhatnak a fővárosiak: európai parlamenti, polgármesteri, egyéni képviselői és az említett fővárosi közgyűlési listás szavazatot – még ha az utóbbi kettőről a budapestiek többsége nem is tud egyelőre.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mire lehet majd szavazni, az egyéni képviselői voksot a válaszadók 13 százaléka tudta magától felidézni, a fővárosi listás szavazatot pedig mindössze 3 százalék. Emellett további 13 százalék azok aránya, akik mindkét szavazási lehetőséget meg tudták említeni – 68 százalék azonban csak az EP- és a két polgármesteri vokssal volt tisztában.

Valamivel többen válaszoltak helyesen, amikor nem spontán módon, hanem egy felkínált listából kellett kiválasztani azokat, amelyekre majd szavazni lehet: ekkor 36 százalék jelölte meg az egyéni képviselői szavazatot, 20 pedig a fővárosi közgyűlésit, számolt be a kutatás. 

Érdemes megjegyezni, azt nem vizsgálták, hogy Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid visszalépése esetén miképpen alakulnának a preferenciák. Márpedig lehet erre számítani, ugyanis ezt nagy erőkkel mérik. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk