Medián: nem éri meg az EP-választáson KÖZÖS ellenzéki listát állítani

  • narancs.hu
  • 2019. február 11.

Belpol

Lemérték, ez jött ki.

A Medián a 444 megbízásából elvégzett egy kalkulációt az ilyen közös listák EP-választási esélyeiről. A vita ugye arról megy egy ideje, hogy mennyire érné meg egységes közös listát állítani az ellenzéki pártoknak a Jobbikot is beleértve, vagy inkább bukta lenne egy ilyen vállalkozás.

A 444 módszertant ismertetve azt írta: a válaszadók hét fokú skálán fejezhetik ki, hogy milyen valószínűséggel szavaznának egyik vagy másik pártra, illetve az esetleges összefogás különböző kombinációira. A korábbi kutatási tapasztalatok azt jelzik, hogy a legalább 6-os értéket adó válaszadók tekinthetők valószínű szavazóknak, az ilyen válasz már jelentős elköteleződésre utal.

„A kalkuláció eredménye pedig az volt, hogy a Medián skáláján minimum 6-os értéket megadóknál a közös ellenzéki lista nem hoz nagyobb támogatást, még akkor sem, ha azon a közös ellenzéki listán a Jobbik is szerepel. A Jobbik nélkül a többi ellenzéki párt külön-külön indulva 19 százalékot tudna összeszedni (még egyszer: ezek azok az emberek, akik a Medián hét fokú skáláján hatosra vagy hetesre tették annak valószínűségét, hogy szavaznának az adott formációra), a közös ellenzéki lista pedig csak 16 százalékot. A Jobbikkal együtt vizsgálva az ellenzéki pártok külön-külön 26 százalékot szednének össze, a Jobbikkal együtt állított közös lista viszont szintén csak 16 százalékot.”

És most jön a lényeg:

a felmérés tehát azt hozta ki, hogy az ellenzéki közös lista „nem hoz, hanem csak elvisz szavazatokat, és a veszteség különösen nagy, ha a listán a Jobbik is rajta van. A Medián becslése szerint tehát nem éri meg az ellenzéki pártoknak a közös listaállítás.”

(Via 444)

Figyelmébe ajánljuk