Meg kell mondania a Pénzügyminisztériumnak, miért támogatta 1,3 milliárd forinttal Mészáros keményítőgyárát

  • narancs.hu
  • 2021. december 15.

Belpol

A tavalyi vissza nem térítendő támogatás ügyében nyert pert az Átlátszó.

Mészáros Lőrinc keményítőgyára, a Viresol 2020 decemberében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól. A támogatási szerződést az idén áprilisban az Átlátszó kérte ki a tárcától közadatigénylés során. A Pénzügyminisztérium - a veszélyhelyzetre hivatkozva -  45+45 napra hosszabbította a válaszadási határidőt, de utána sem adta át a dokumentumokat az Átlátszónak.

A portál ekkor pert indított a kért dokumentumért. A perindítás után két nappal meglepő módon jelentkezett is a Pénzügyminisztérium, azt mondva, hogy Viresol Kft. támogatási szerződésének kiadásáért 22 ezer forint költségtérítést kérnek, ami „a munkaerő-ráfordítással járó költségeket tartalmazza”. Mivel a keresetet az Átlátszó akkor már beadta, ezért nem fizettek természetesen, hanem megvárták az eredményt.

Ez pedig most született meg, amikor is az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszéken december elején kimondta: a Pénzügyminisztériumnak a bírósági döntés értelmében 15 napon belül ki kell adnia az Átlátszó által kért dokumentumot. 

A dokumentum választ adhat arra kérdésre, hogy Varga Mihály tárcája miért adott 2020 decemberében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást a Viresol Kft.-nek, Mészáros Lőrinc keményítőgyárának. Magáról a támogatás tényéről sem volt egyszerű tudomást szerezni, ugyanis az csak  az Európai Bizottság honlapján szerepelt, a minisztérium és a Viresol honlapján azonban nem.

A bírósági ítélet azt is megállapítja, hogy a Pénzügyminisztérium által a dokumentumokért kért költségtérítés jogszerűtlen.

„A bíróságnak lényegében abban a jogkérdésben kellett döntenie, hogy mikor kell tájékoztatni az adatigénylőt az Infotv. 29. § (4) bekezdésében megállapított költségtérítési igényről. Az Infotv. 29. § (4) bekezdése szerint erről az igény beérkezését követő 15 napon belül kell tájékoztatni az adatigénylőt. Igaz ugyan, hogy a törvény nem fűz külön szankciót a közlés elmulasztásához, de ennek nem az az oka, hogy az adatkezelő bármikor felhívhatná költségtérítésre az adatigénylőt, hanem az, hogy a közérdekű adat kiadásának bármely akadálya (így pl. a költségtérítés elmaradása) hiányában köteles kiadni a kért adatokat” – idézik az ítéletet.

A Pénzügyminisztériumnak így 15 napja van átadni a szerződést és mellékleteit az Átlátszónak, emelett 150 ezer forint perköltséget is ki kell fizetniük.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk