„Meg kell védenünk magunkat, bíznunk kell a magyar jogrendben” – mondják az Emberség Erejével Alapítvány képviselői

szerző
Vermes Nikolett
publikálva
2018. márc. 08., 08:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Mintha ez a gyűlöletkommunikáció egy párhuzamos valóságban zajlana.”

Az Emberség Erejével Alapítványra decemberben figyelt fel az ország, amikor a civil szervezet 130 millió forintos támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványoktól egy régiós civil pályázati program elindítására. Bár a pénzt a Dél-Dunántúl civil szervezeteinek megerősítésére kapták, hamar a kormánypárti politikusok és a kormányzati sajtó támadásának kereszttüzébe kerültek. Az alaptalannak bizonyuló vádaskodások csúcspontján a pécsi közgyűlés egy tiltakozó nyilatkozatot is elfogadott, melyben arra kérték a pécsieket: ne adjanak bérbe irodát a szervezetnek. Mára elcsitult a vihar körülöttük, a napokban pedig kihirdették a pályázat győzteseit. Minderről az alapítvány képviselőivel, Fúrós Anita irodavezetővel, Mester Zoltán kommunikációs vezetővel és Nyirati András programigazgatóval beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Hogyan érzitek, kevesebb pályázat érkezett be a kormányzati támadások miatt a felhívásotokra?

Nyirati András: Büszkén mondhatom, hogy az előzetes elvárásainknál is több pályázat érkezett be, összesen 111 darab. Sőt, azóta megvannak a debreceni, hasonló régiós program eredményei, ott is száznál több projektet nyújtottak be a civilek. Kaptunk olyan jelzést, ami szerint valaki úgy vélte, hogy nem akarja megkockáztatni az esetleges extra figyelmet a pályázással, de a többség szerencsére nem vette komolyan a hisztérikus jellegű kommunikációs kampányt.

Mester Zoltán: Volt civil szervezet, amelyik jelezte: inkább nem indul a támogatási rendszerben, mivel tart egy esetleges bosszútól az önkormányzata részéről.

magyarnarancs.hu: Ez visszaköszönt az eredményekben is?

Fúrós Anita: A pályázóink a rendelkezésre álló összeg több mint duplájára, mintegy 200 millió forintra pályáztak. Zömében Baranya megyéből, de jelen voltak a tolnai és somogyi pályázók is, nagy örömünkre két tucat pályázó informális csoportként fordult hozzánk.

NYA: A beérkezett pályázatok nagyon sokszínűek voltak, a legtöbb olyan helyi problémát fogalmazott meg, amelyre megoldást kísérel meg találni, hogy legszívesebben mindenkit támogattunk volna.

magyarnarancs.hu: Mit lehet tudni a nyertesekről?

NYA: Hatvan szervezet fért be az első, 2018-as ciklus százmilliós támogatási keretébe. Túlnyomórészt civil szervezetek pályáztak, 13 közösség informális csoport formájában nyújtott be támogatási igényt hozzánk. Van köztük kulturális egyesület, történészközösség, amatőr színház, ifjúságsegítő, zöld- vagy sportszervezet, idősekkel vagy beteg gyermekekkel foglalkozó alapítvány.

magyarnarancs.hu: A helyi kormánypárti politikusok mellett a helyi sajtó is támadásba lendült. Hiába vesztettétek el az irodátokat, hamar új helyet találtatok, ráadásul a közgyűlési határozatot követő szombaton szimpátia tüntetést szerveztek a pécsi civilek.

NYA: Az egy dolog, hogy egy országos lapban milyen rágalmazások jelennek meg velünk kapcsolatban, de itt helyi szinten egyszerűen nem mentek át az elhangzott az alapvető hazugságok és valótlan vádak. Az Emberség Erejével Alapítvány több, mint tíz éve működik a városban, sok ember találkozhatott velünk akár az emberi jogi neveléssel kapcsolatos programjaink kapcsán, de említhetném a Gyárvárosban nehéz anyagi helyzetben élő, hátrányos helyzetű gyermekek nevelésével foglalkozó Élmény Tár Tanodát is, mint az egyik leglátványosabb tevékenységünket. Egyik napról a másikra megbélyegezni, kitiltani és megtámadni az alapítványt olyan nonszensz volt, ami sok embernek már az utolsó csepp volt a pohárban.

MZ: Sajnos a kormányhoz kötődő médiumok a legjobb esetben egyszerűen nem számoltak be velünk kapcsolatos hírekről. Rosszabb esetben viszont tovább erősítették a gyűlöletkampányt. Bár sok mindenre felkészültünk, az még minket is meglepett, hogy nemcsak más, manipulált szövegkörnyezetbe helyezték a nyilatkozatainkat, de simán meg is hamisították, akár új értelmet erőszakolva ki a mondatokat összevágásával.

magyarnarancs.hu: Január elején a TASZ közleményben jelentette be, hogy bepereltétek a pécsi önkormányzatot, Páva Zsolt polgármestert és Hoppál Péter országgyűlési képviselőt. Mire számítotok?

MZ: Polgármester úr és képviselő úr megnyilatkozásaiban alaptalanul megbélyegzett egy olyan szervezetet, amit pont meg kellett volna védeniük. Ezek a megszólalások vádaskodások voltak, és némely tekintetben kárt okoztak. Következményük volt a tiltakozó nyilatkozat is, melynek bár nincs jogi érvényű eredménye, s ma visszanézve számunkra is csak némi kellemetlenséget okozott, nagyon elkeserítő és tarthatatlan a puszta léte. Ez a nyilatkozat az azt megszavazó képviselők közös szégyene.

NYA: Meg kell védenünk magunkat, bíznunk kell a magyar jogrendben, ezért kezdeményeztünk polgári peres eljárást. Mivel sajnos kevés remény mutatkozik a határozat önkéntes felfüggesztésére, éppen ezt kértük a bíróságtól, hasonlóan a nemzeti konzultáció Helsinki Bizottságot említő kérdésének felfüggesztéséhez. Abban bízunk, hogy a bíróság kimondja: a politikusok megsértették jó hírnévhez fűződő jogunkat.

false

magyarnarancs.hu: Valahol mégis jól jött nektek ez a nem keresett figyelem. Kihasználjátok?

FA: Természetesen jó érzés volt megtapasztalni, hogy sok ember felfigyelt ránk, többen a mi esetünkön keresztül megkérdőjelezték a különböző állítások valóságtartalmát. Hirtelen sokan kezdték követni a Facebook-oldalunkat, rengetegen ajánlották fel az ingatlanjukat az új irodánknak. S persze a segítő szándék máshol is jelen van, jelentkezett egy vállalat vezetője, hogy támogatná az alapítványt, de ismeretlenektől is kaptunk telefonhívásokat éppen a napokban, hogy idén nekünk ajánlanák fel adójuk 1 százalékát.

NYA: Igyekszünk hasznosan felhasználni ezt a fókuszt, ráirányítani az emberek figyelmét más fontos dolgokra. Mert a lényeg itt nem mi vagyunk. Egyszerűen hiszünk egy jobb és igazságos társadalomban, és amikor a helyzet adódott, hogy cselekedhetünk, cselekedtünk, talán jó gyakorlatot mutatva ezzel másoknak is.

magyarnarancs.hu: Ha az elbírált pályázókat is megtámadják?

MZ: Az elmúlt hetekben csökkent a támadások mértéke és intenzitása, majdhogynem teljesen megszűntek. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy mintha ez a gyűlöletkommunikáció egy párhuzamos valóságban zajlana, az emberek nagy része pedig simán átlát a szitán. Jó példa erre, hogy januárban a Transparency International Magyarországgal közös, az állampolgári aktivizmussal kapcsolatos rendezvényt tartottunk a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. Ez az intézmény nemhogy szemben van a városházával, de a város cége, a Zsolnay Örökségkezelő üzemelteti. Az önkormányzati tiltó határozat ellenére egy önkormányzati cég bérbe adta nekünk az ingatlant, ellentmondva saját magának.

NYA: Teljesen transzparensen működünk, nem volt, nincs és nem lesz olyan ügyünk, amit ne vállalnánk fel büszkén a nyilvánosság előtt. Bárki hozzánk fordulhat és megismerhet minket, ezt többször felajánlottuk többek között Páva Zsolt polgármesternek is az első nyilatkozatát követően. A pályázóink helyett nem fogjuk meghatározni, hogy mit nyilatkozzanak, ezt ők döntik el, de igény esetén tanácsadással és mentorálással segítjük őket.

FA: Tavasztól indulnak az általunk szervezett képzések, ezeket szintén igény szerint állítjuk össze. A nyilvános közéleti programokon az a cél, hogy interaktív viták formájában erősítsük a párbeszédet, rámutatva arra, hogy a vita nem azt jeleni, hogy legyőzzük a másikat. A vita azt jelenti, hogy ismertetem a véleményemet, meghallgatom a másikét, megpróbálok rá reagálni, és nem kell, hogy meggyőzzenek a végén, de talán hallottam új szempontokat.

magyarnarancs.hu: Milyen témák merülnek fel a vitaesteken?

NYA: Környezetvédelem, morális kérdések, civil társadalmat érintő kérdések. Legutóbbi alkalommal az volt a téma, hogy ha valaki a korrupcióval foglalkozik, akkor az politizál-e, hogy egy civil szervezeteknek távol kell tartani magukat a közélettől. És bár abban mindenki egyetértett, hogy a pártpolitikától el kell távolodni, addig fontos közéleti szerepvállalás az, ha kiállunk a véleményünkért, alapvető jogainkért, hogy felemeljük szavunkat az igazságtalanság ellen.

szerző
Vermes Nikolett
publikálva
2018. márc. 08., 08:39
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. március 08., csütörtök 12:52
    Hajrá.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra