Versenyfutás a miniszterek közt: Pintér még felmér, Kásler utasításokat ad

  • narancs.hu
  • 2020. május 25.

Belpol

Újabb hétvégi rendelet az egészségügyben.

Hétvégén újabb információk derültek ki arról a széleskörű egyeztetési hullámról, amelyet Pintér Sándor vezényel. A MedicalOnline információira hivatkozva mi is megírtuk, hogy Pintérnél felmerülhetett a háziorvosi ellátási rendszer államosítása. A Pintérrel való egyeztetésen Békássy Szabolcs, a‎ Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) vezetője vett részt, aki a Népszavának azt nyilatkozta, ilyesmiről nem volt szó a megbeszélésen, Pintér a háziorvosi és az alapellátás jövőjéről kért szakmai koncepciót a szervezettől.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke egy vasárnapi facebook-posztjában erősítette meg ugyanezt. Bejegyzése szerint az egyeztetésen nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása.

Kincses hozzátette azonban: "Amennyiben ez valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani. Ez a lépés alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná."

A Népszava egyeztetésekről nyilatkozó forrása szerint még nem lehet tudni, hogy Pintér Sándor az egészségügy jövőjéről: "a miniszter még csak az állapotfelmérésnél tart".

Mindeközben Kásler rendületlenül folytatja hétvégi egészségügyi rendeleteinek kiadását, írja a Népszava a MedicalOnline alapján. A legújabb utasítást tartalmazó levélben Kásler lényegében megtiltja, hogy az állami fenntartású kórházak a jövőben önállóan szerződhessenek magántulajdonú társaságokkal. A Népszavának nyilatkozó forrás szerint ezzel működésképtelenné válhat a betegellátás, hiszen egy kórház napi beszerzéseihez, apróbb-cseprőbb kötelezettségvállalásaihoz szükséges aláírások feleslegesen hosszú bürokratikus köröket eredményeznének.

A Népszava megkeresésére az új rendeletről az EMMI sajtóosztálya közölte, hogy az intézkedés lényege, hogy kórházak csak abban az esetben köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval, vagy magánszeméllyel, ha azt szakmailag kellően megindokolják, és a kérelmet az Emmi háttérintézményén, az Állami Egészségügyi Ellátó Központon (ÁEEK) keresztül jóváhagyásra felterjesztik az operatív törzs vezetőjéhez. Ahogy írják az operatív törzs véleménye alapján pedig végül az Emmi minisztere dönt az adott kérdésben. Az EMMI szerint ez nem okoz majd időkésedelmet a napi ellátásban, és célja, hogy megakadályozza a kórházak újbóli eladósodását.

 

Figyelmébe ajánljuk