Még összejöhet Szijjártónak a második magyar űrhajós, hamarosan lehet jelentkezni

 • narancs.hu
 • 2021.02.17 16:20

Belpol

Orosz együttműködés helyett most egy uniós programot ajánlgat a külügyminisztérium. 

"11 év után az Európai Űrügynökség (ESA) ismét űrhajós válogatást hirdet a tagállamok között" - ezzel a címmel adott ki közleményt szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amelynek vezetője, Szijjártó Péter még 2019-ben azt ígérte, hogy 2024-ben Magyarország ismét űrhajóst kíván küldeni az űrbe

Szijjártó akkor az orosz Roszkoszmosszal való együttműködésről beszélt, amelyről 2020 augusztusában kiderült, hogy akkor épp csak elkezdődtek a tárgyalások az együttműködésről

A külügyminiszter úgy tűnik, nem tett le nagyszabású tervéről, most ugyanis minisztérium európai együttműködésben megvalósuló űrhajósképzésről adott hírt. 

A közleményben azt írták, 2021. március 31. és 2021. május 28. között lesz elérhetővé az a hivatalos online felület, amelyen keresztül jelentkezni lehet a potenciális űrhajósjelölteknek.

Az űrhajósok kiválogatása ezután 2022. októberéig tart, melynek során a jelöltek átesnek pszichológiai, pszihometrikai valamint orvosi szűréseken, és sor kerül a szakmai interjúkra is.

Várhatóan 2022 utolsó negyedévében jelentik be a válogatáson sikeresen átesett űrhajós jelölteket, akik 2023-ban kezdik meg alapképzésüket a németországi Kölnben található Európai Asztronauta Központban (EAC).

A jelöltek számára az ESA kétféle foglalkoztatottsági lehetőséget biztosít a kiválogatás során felmért kompetenciák alapján:

 • Karrier asztronauta, aki teljes munkaidőben, hivatalos ESA-alkalmazottként vesz részt a legkiemeltebb, komplex küldetésekben (pl. Holdra szállás). A karrier asztronauták hivatalos ESA szóvivők, aki az Európai Űr Ügynökséget képviselik hivatalos formában.
 • Projekt asztronauta, aki a tartalékos állomány tagja, nem hivatalos ESA-alkalmazott, de sikeresen teljesítette a kiválogatás valamennyi szakaszát. A projekt asztronauták számára akkor nyílik meg az űrrepülési lehetősége, amennyiben a karrier asztronauták nem képesek kiszolgálni a repülési igényekhez szükséges emberi erőforrást. A tartalékos állomány tagjai leginkább a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és egyéb kereskedelmi célú, rövid távú űrrepüléseken vehetnek részt. A tartalékosok tanácsadóként, szerződéses jogviszonyban segítik majd az ESA munkáját. A repülési igények és a küldetések során nyújtott teljesítmény függvényében a tartalékos űrhajósoknak is lehetősége lehet csatlakozni a karrier asztronauta állományba.

A jelentkezés feltételei:

 • állampolgárság bármelyik ESA-tagállamban, úgyhogy magyarok is jelentkezhetnek, 
 • MSc diploma természettudományi, mérnöki, matematikai vagy informatikai területeken,
 • minimum 3 év posztgraduális tevékenység az adott területen, folyamatosan bővülő felelősségi körökkel, szerepvállalással,
 • felsőfokú angol nyelvtudás (CEFR C1), egyéb nyelv középfokú ismerete előny,
 • "erős motiváció a folyamatosan változó, utazással és hosszan tartó távolléttel járó munkavégzéssel szembe",
 • flexibilitás az Európán belüli és kívüli munkavégzés tekintetében,
 • extrém terhelhetőség,
 • hajlandóság tudományos kísérletekben történő részvételre,
 • EU 1178/2011 Annex IV (Part-MED) Class 2 orvosi minősítés,
 • önéletrajz (EUROPASS formátumban),
 • motivációs levél,
 • maximális életkor: 50 év,
 • magasság: 153 - 190 cm. 

Az ESA egyaránt várja női, férfi illetve mozgásszervi korlátozásokkal rendelkező pályázók jelentkezését.

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

 • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

 • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

 • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

 • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

 • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.