Engedélyek és tervek még nincsenek, de már készülhetnek Paks 2 munkálatainak megkezdésére

  • narancs.hu
  • 2019. február 22.

Belpol

Kockázatos vállalkozás lehet.

"A határidők csúsznak, még az új blokkok tervei sincsenek készen, ráadásul a projekttel kapcsolatos több fontos pályázat is lassan halad. A háttérben azonban fontos előkészületek zajlanak" - járt utána a Direct36.

A Direct36 értesülései szerint a projekt bővítéséért felelős miniszter, Süli János stábja lépéseket tett egy olyan megoldás felé, amely gyorsítaná a beruházás mielőbbi elindulását.

Ennek a tervnek a legfontosabb eleme az lenne a Direct36 infomrációi szerint, hogy az úgynevezett munkagödör kiásását már azelőtt megkezdhessék, hogy a hatóságok engedélyezték volna az új blokkok építését. Ehhez azonban legalább egy fontos jogszabályt biztosan módosítani kellene hozzá, ehhez pedig az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges - írják.

A dolog rizikója az, hogyha előbb kezdik el azt az egyébként nagy volumenű munkát, amelyet az alapok kiásása jelent, hogy az nem biztos, hogy passzol majd a még tervezés alatt álló atomerűmőhöz. Így az átalakítás és a korrekció további pénzeket nyelhet majd el.

Mivel azonban az orosz Roszatom sürgeti az építés megkezdését, ez egy előnyös lépés lenne a számukra - teszik hozzá.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója a Direk36-nak elmondta, hogy az ügyben a beruházásért felelős állami tulajdonú Paks II. Zrt. megkereste őket; és volt olyan megbeszélés is, amelyen a Miniszterelnökség képviselői is jelen voltak.

A főigazgató a Direct36-nak arról is beszélt, hogy az OAH jelezte, hogy az alapozási munkák esetleges előrehozásakor csak azt tudnák vizsgálni, hogy azok jelentenek-e bármilyen kockázatot a jelenleg működő blokkokra. Mivel a készülő blokkok terveit még nem ismerik, arról nem tudnának szakvéleményt mondani, hogy ezek a munkák megfelelőek lesznek-e a későbbi atomerőműhöz.

"Ha az alapozásról kiderül, hogy nem megfelelő, akkor ezt később korrigálni kell, ezért pedig az engedélykérelmet benyújtó Paks II. Zrt-t terhelné a felelősség. Fichtinger szerint az elképzelés műszakilag megvalósítható, de anyagilag kockázatos" - írják.

Ahogy írják a legkomolyabb tárgyalások ősszel zajlottak, de konkrét javaslat nem született és létesítési engedélykérelmet sem adtak még be.

Figyelmébe ajánljuk